Sabareni

Monografia Parohiei Săbăreni-Gară
Așezarea geografică a parohiei
Situat în Câmpia Vlăsiei în partea de nord-vest a judetului Ilfov, la 20 de kilometri nord de Bucureşti, oraşul Buftea este înconjurat de păduri rămase mărturie a vechilor Codrii ai Vlăsiei.
Traversat de râul Colentina şi de două drumuri naţionale (DN1A și DN7), oraşul Buftea, cunoscut în istorie şi pentru “Tratatul de pace” semnat în 1918, numără o populaţie de aproximativ 22.000 de locuitori.
Ridicarea lăcașului de cult
La răscruce de drumuri, cu aer de sihastrie, parcă amintind de trăirea retrasă în rugaciune a Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, străjuind intrarea în oraşul Buftea, la 13 iunie 2004, Preasfințitul Ambrozie Sinaitul, târnosește biserica cu hramul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, din cartierul Săbăreni-Gară, în zilele arhipăstoriei Preafericitul Părinte Teoctist, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, locţiitor al Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
“În anul 2004 lucrările au fost executate prin grija Domnului Primar Rovinaru Nicolae, a Domnului Dan Grigore și a şefului de şantier Ștefan Pană. Biserica este înzestrată cu clopotniţă şi clopot de firmă Iorom din Săbăreni.” (Documentul de înființare a Bisericii)
Înfiinţarea Parohiei
Construită din lemn, în formă de navă, stil maramureşan, amintind de Arca lui Noe, se doreşte a fi o corabie a mântuirii pentru creştinii ce-i calcă pragul.
Această biserică funcţionează ca filie a parohiei Atârnaţi I până la sfarsitul anului 2010 când primeşte statutul de parohie în cadrul Protoieriei Ilfov Nord.
La 10 aprilie 2011, Preacucernicul Părinte Protoiereu Constantin Păun instalează ca preot paroh pe părintele Badea Florin Ioan, profesor şi cetăţean în oraşul Buftea.
Activitatea pastorală misionară a parohiei
În această biserică s-a organizat un program de slujbă bogat incluzând laudele și sfintele taine ale bisericii, un program catehetic şi altele. Parohia a încheiat o serie de parteneriate cu grădiniţele, şcolile și instituții ale statului, derulând proiecte la nivel parochial, judeţean şi chiar national, fiind un loc în care tinerii sunt implicaţi și responsabili.
Activitatea cultural-filantropică
Activitatea cultural-filantropică a parohiei a fost susținută și oglindită, nu de puţine ori de TV Trinitas și ziare locale şi judeţene. Paradoxal, această parohie cristalizează in jurul său pe oamenii doritori de fapte bune realizând astfel cu regularitate, activităţi la nivel de parohie oraş şi judeţ. Ca perspectivă de viitor, parohia Săbareni-Gară, sub ocrotirea și ajutorul Sf. Prooroc Ilie Testiveanul are o paletă bogată de proiecte şi activităţi.
Date contact ale Parohiei :
Hramul : Sfanta Mare Mucenita Varvara
Adresa : Oras Buftea, cod 070000
Paroh : Preot Moga Dragos Augustin ; Tel : 0724.934.334
Coslujitori : Preot Antonescu Emanoil ; Tel : 0722.593.334
Preot Constantin Marian ; Tel : 0751.798.403
Cod IBAN : RO 84 RZBR 0000 0600 0401 1674
Banca : Raiffeisen Bank Buftea

Bibliografie:
Monografia Bisericii SF Varvara,autor,profesor Racoceanu Nicolae,Buftea 2000
Jurnale si scrisori ale parintelui Badea Popescu
Jurnale si scrisori ale parintelui Mihail Gavrila
Suna acum
Locatie