Parohia Varasti

I. ARHIEPISCOPIA BUCUREȘTILOR
,,O istorie complete si adevarata nu se va putea scrie decat dup ace se va scrie istoria fiecarui sat in parte’’ ( Nicolae Iorga). Din documentele prezentate in actul de donatie al lui Enache Dascalu (vechimea satului este de aproximativ 250 de ani 1765-2009) din documente reiese ca satul Dascalu la intemeiere s-a numit Varasti dar pe parcurs a capatat numele de Dascalul. Acesta a trait inainte de 1765 dupa cum se arata in hrisovul lui Scarlat Ghica Voda, a donat mosia spre batranete neavand descendenti si a intrat in calugarie. Privind acest nume de origine greceasca, Enache Dascalu Trapezonta,localitatea unde se nascuse in Grecia. Din anul 1864 satul de centru poarta denumirea de Dascalu Creata, iar din 1970 i-a ramas denumirea de Dascalu. Locuitorii comunei se ocupau cu cresterea vitelor, agricultura si cu negotul.
Parohia Varasti face parte alaturi de alte sate : Gagu, Creata, Runcu, Vrastii de Sus din comuna Dascalu. Parohia Varasti se mai numeste si Bajenari. De ce Bajenari ? Grigore Palade, proprietarul mosiei, mai avea o alta mosie in judetul Buzau. Acesta cobora primavara din munte cu clacasii la ses pentru a munci pamantul fertil din Vlasia iar pentru siguranta iarna se retragea la cealalta mosie. Plecand de la faptul ca oamenii veneau la munca doar pe timpul verii iar iarna plecau, satul a primit denumirea de Varasti. Si pentru ca foarte multi purtau numele de bajani si-a mai zis si Bajanari.
Biserica din satul Varasti, comuna Dascalu cu hramul Adormirea Maicii Domnului este construita in anul 1817 dupa cum se vede din pisania de mai jos de catre fostul mosier Grigore Palade, Stolnic si sotia sa Maria. Pisania este sapata in piatra, deasupra usii la intrare si este asezata pe doi stalpi de piatra ce marginesc usa. Citez : ,, Intru slava unuia in Troita preaslavit Dumnezeu, ridicatu-sau din temelie acest sfant lacas de dumnealui biv-vel Stolnic Grigore Paladie si de jupaneasa dumnelui Maria Stolniceasca Paladina si coconii dumnealor intru pomenirea dumnealor si a tot neamul dumnealor, infrumusetand-o cu toata cheltuiala dumnealor, precum se va o randuii a se praznuii hramul Sfintei Adormiri Apreacuratei Fecioarei Maicii lui Dumnezeu si a Sfantului Ierarh Nicolae, si a Sfantului Grigorie Bogoslavul, si a Sfantului Visarion ; intru intaia domnie a Marii prea inaltului nostru Domn Ioan Ghiorghie Caragea Voievod cu blagoslovirea preasfantului Chiriu Nectarie. Savarsindu-sa la anii de la Zidirea Lumii 7325 iar de la nasterea lui Hristos 1817, August-Logofat Ioan isparvnic.’’
Pisania este scrisa cu litere chirilice. Biserica nu prezinta importnata arhitecturala. Are pridvor deschis, sprijinit de opt stalpi de lemn asezati doi cate doi in cele patru colturi pentru a sprijinii aracadele ce sustin acoperisul. Pardoseala este din lespezi de piatra, bine pastrate. Din vechea picture nu s-a mai pastrat decat tablul ctitorilor care este zugravit in dreapta si stanga usii de la intrare. Pictura este refacuta in anii 1940-1956-1986. Tampla este din lemn de tei sculptata in stil baroc.
Biserica isi pastreaza pana astazi forma sa de la inceput din punct de vedere architectonic, exceptie facand numai acoperisul care a suferit cu timpul unele modificari si anume. La inceput biserica avea doua turle, una mare in fata si alta mai mica in spate. Prin anii 1890-1892 acoperisul de sita s-a deteriorate si a fost inlocuit de catre enoriasi cu altul nou din table schimband totodata si forma suprimand acoperis care sustinea cele doua turle cu unul singur si cu o turla in fata.
In timp ce se lucre la picture. In anul 1940 a avut loc cutreurul cel mare( 10 noiembrie 1940 ) are a pricinuit avarii mari zidariei. Lucrarile au fost oprite atunci, lacasul fiind inchis pana in anul 1955-1956 cand s-a intocmit un nou deviz de reparatii aprobat de CSAC cu adresa nr.5813-1955. Pictura a fost executata de Dimitrie Harmuny. Despre alti mesteri si pictori nu exista nicio mentiune. Prima pictura a fost in tempera. Dupa cutremurul din 1977 bisrica a avut mult de suferit in proportie de 70%. Preotul paroh de atunci, Alexandru Bucur, impreuna cu consiliul parohial si credinciosii dupa aprobarile necesare de la Sf.Arhiepiscopie s-a lucrat la consolidarea zidurilor. Pictura s-a restaurat in anul 1982 in totalitate de catre preoul Mihai Niculescu impreuna cu consiliul si comitetul parohial numai din fonduri proprii de catre doamna Vasilescu Elena avand devizul lucrarii aprobat de Sfanta Arhiepiscopie a Bucurestilor. Nu are obiecte de cult vechi. Pomelnice avem la proscomidiar scrise in limba slavona. Preotii care au slujit la aceasta biserica : Popa Grigore 1840-1880, Tudor Popescu 1880-1906, Bucur Ioan 1906-1982, Niculescu 1982. Cantareti de seama au fost : Pavel Ioan, Barbu Stan, Stoian Gheorghe ( Turai), Bivolaru Marin. Epitripii de seama au fost : Nicolae Gheorghe (Butoi), Calin Ion, Radu Constantin, Mihai Dumitru, Ionita Constntin.
Cimitirul este situat in spatele bisericii parohiale si are o suprafata de 4547 mp. Anul de infiintare al cimitirului coincide cu anul ctitoririi bisericii 1817. Este electrificat, aliniat, bine intretinut.
In parohie desfasuram impreuna cu scoala, unde avem de cativa ani un parteneriat de colaborare, pelerinaje, activitati catehetice, serbari de Craciun, etc. Eu, preotul MIhai impreuna cu doamna directoar a scolii Dascalu, mai avem incheiat un parteneriat de colaborarecu scoala si asociatia ,,Pro Vita ‘’ din Valea Plopului, Prahova unde am fost preot si contribuim cu cele necesare : imbracaminte, alimente, bani pentru ajutarea copiilor nevoiasi din acea locuinta.
Parohia are 150 de familii si un numar de 300-350 credinciosi cu stari sociale si familiare diferiten dupa puterea lor. In parohie desfasor activitati pastoral-misionare si filantropice, mergand la familiile celor nevoiasi, bolnavi, si a familiilor cu multi copii ajutandu-i cu cele necesare.
Telefonul fix al parohiei Varasti este : 0212673110 Familia preot Niculescu Mihai
Suna acum
Locatie