PAROHIA PERIŞ

I. ARHIEPISCOPIA BUCUREȘTILOR
A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC].Parohia Periş din satul Periş , comuna Periş , judeţul Ilfov , cu hramul ,, Naşterea Maicii Domnului” , ,,Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” şi ,,Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” face parte din Protopopiatul Ilfov Nord şi a fost înfiinţată pe data de 1 februarie 2006 cu Înalta Binecuvântare a Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor potrivit rezoluţiei de pe temei nr. 1675/2006. Aşezarea satului Periş are atestare documentară de aproape cinci veacuri fiind menţionată în istorie prin Lupta de la Periş din 24 august 1546 dintre domnitorul Ţării Româneşti , Mircea Vodă Ciobanul (???? - ????)şi o parte a boierimii ce se răzvrătise în frunte cu Teodosie Banul nemulţumiţi de politica internă şi măsurile luate de Mircea Vodă.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] Până în anul 2006 credincioşii ortodocşi ai satului Periş şi-au adăpat sufletele la parohiile din jurul aşezării, Movila, Cocioc, Bălteni, însă visul duhovnicesc dintotdeauna al creştinilor de pe aceste meleaguri a fost să aibă o sfântă biserică parohială izvor nesecat de credinţă şi unitate a comunităţii. Prin încredinţarea şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist a fost numit preot paroh al acestei parohii nou înfiinţate părintele Răbuşapcă Dumitru Cătălin , fiu al satului, pentru a îndeplini această sfântă şi grea lucrare. În data de 5 aprilie 2006 într-un cort amenajat , împodobit cu sfinte icoane şi puţine obiecte de cult, s-a săvârşit pentru întâia dată în aceste locuri încărcate de istorie Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie presărând în sufletele credincioşilor ortodocşi bucurie şi lumină duhovnicească.
C.Cimitirul
În momentul de faţă parohia are cimitir parohial nou înfiinţat pe un teren în suprafaţă de 5647 mp în extravilanul comunei , amenajat şi funcţional , teren pe care l-am primit donaţie de la credinciosii parohiei noastre.
E.Profilul actual al parohiei
În prezent avem construită o Sfântă Biserică- Capelă din materiale uşoare (lemn) cu toate cele trebuincioase pentru sfintele slujbe , iar prin grija preotului paroh după ce s-au efectuat toate studiile necesare şi s-au obţinut toate avizele legale cerute prin certificatul de urbanism , Primăria Periş a eliberat Autorizaţia de Construire nr. 62/25 iunie 2008 .
Pe data de 27 iulie 2008 cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în parohia Periş s-a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie a bisericii de zid de către Preasfinţitul Episcop Vicar Varsanufie Prahoveanul împreună cu un sobor de preoţi , marcând începutul lucrărilor la sfânta biserică parohială de zid . Astăzi ne aflăm cu lucrările la sfânta biserică de zid la cota 7 m şi se lucrează la cofrajele şi armăturile pentru a turna bolţile şi stâlpii pentru turlă .
Totodată parohia desfăşoară :şi activităţi cultural-religioase prin înfiinţarea corului de copii ,,Xara” care în perioada sărbătorilor de iarnă colindă copiii de la Centrul de Educaţie Incluzivă Periş , persoanele de la Căminul de bătrâni aflat în grija Consiliului Judeţean Ilfov , precum şi credincioşii parohiei noastre.
BIBLIOGRAFIE :
Ludescu Stoica - Letopiseţul Cantacuzinesc
Date de contact : telefon : 0722467667 , email : parohia.peris@gmail.com
Suna acum
Locatie