Parohia Odai – Otopeni

Micromonografie Parohia Odai – Otopeni
A. Istoricul comunitatii parohiale
Parohia Odai – Otopeni este una din cele patru parohii din cuprinsul orasului Otopeni si face parte din Protopopiatul Ilfov-Nord. Prima atestare documentara despre Otopeni, cunoscuta pana in prezent, dateaza din secolul al –XVI-lea. La 14 februarie 1587, Mihnea Turcitul Voievod intareste manastirii Sfanta Troita jumatate din Satul Islazul, jumatate din Satul Hodopeni (azi Otopeni n.n.), cu mori si tigani, toate daruite de Dobromir ban, jupanita Vilaia si fiul lor, Mihai Postelnicu (Documente privind Istoria Romaniei, veacul al XVI-lea 1960). In 1618 Otopenii, jumatate erau ai jupanesei Vilaia, sora jupanesei Maria, fetele lui Radu Cluceru Buzescu. Maria era nevasta banului Craiovei, Ianache Catargiu (actul este de la 1618, de la Gavril Voda Movila – Istoria Bucurestilor de George I.Ionescu – Gion, Bucuresti, 1998). La 20 mai 1620, Maria, mare baneasa, intareste din nou manastirii Sfanta Troita (numita mai tarziu Radu Voda – n.n.) jumatate din satul Hodopeni, cu rumani, daruit de jupanita Vilaia, poruncind rumanilor sa asculte. (Documente privind Istoria Romaniei, veacul al XVII-lea, 1960). Observam ca locuitorii din Hodopeni daruiti Manastirii Sfanta Troita din Bucuresti erau rumani, adica iobagi sau vecini, pe mosia manastirii. Istoricul Constantin C.Giurescu este de parere ca denumirea satului Hodopeni se trage de la un anume Hodopeni sau Hodoba (C-tin C.Giurascu, 1966) Este asadar, un atroponim. Denumirea de Otopeni apare in secolul al XVIII-lea. In anul 1778, generalul Baur, care a servit in armata rusa in timpul razboiului russo – turc din 1968 – 1776, publica, sub semnatura Mansieur de Bawr, o carte intitulata Memoires historiques et geographiques sur la Valachie. In aceasta lucrare, autorul, printre alte sate din apropierea Bucurestilor, aminteste si de Otopeni “Otopeni – petit village avea un etang et un mouliv sur la rivere de la Pasere” (Otopeni, un sat mic, cu un elesteu si o moara, pe raul Pasarea). In documente din secolul al XIX-lea sunt amintite si satele care formau comuna Otopeni, Astfel pe harta austriaca “General Karte ales Fiirstemthumes Walachei”, din 1867, sunt mentionate satele Otopenii de Sus si Otopenii de Jos, care formau comuna Otopeni. Pe harta sunt scrise exact aceste denumiri. Satul Odaile, care astazi face parte din orasul Otopeni, apare sub denumirea de Odaia Brancoveanului.
B. Istoricul bisericii parohiale
La data de 11 noiembrie 2007, din incredintarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Preasfintitul Parinte Sebastian Ilfoveanul pune piatra de temelie pentru inceperea lucrarilor la zidirea sfantului locas. In ianuarie 2008, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Otopeni si sub atenta indrumare a parintelui diacon Ion Iliuta, au inceput lucrarile de constructie la sfantul locas, avand hramul Sfintii Martiri Brancoveni si Sfintii Imparati Constantin si Elena. La data de 21 mai 2010, Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul savarseste slujba de tarnosire a sfantului locas care, este dotat cu tot mobilierul si obiectele necesare savarsirii sfintelor slujbe, fiind realizata si pictura bisericeasca in turla bisericii. Biserica a fost din nou tarnosita in anul 2012 de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul cu ocazia finalizarii lucrarilor de pictura in tehnica “fresco” de catre pictorul bisericesc Bonea Marin. Biserica este situata in strada George Toparceanu, nr. 30, construita din caramida, are forma de cruce cu o inaltime de 24 m si o lungime la interior de 21 m, cu o suprafata utila de 200mp.
C. Cimitirul
Parohia Odai nu are cimitir.
D. Activitati cultural si filantropice in trecut
Nu este cazul fiind o constructie noua.
E. Profilul actual al parohiei
Comunitatea credinciosilor din parohia Odai – Otopeni reprezinta o imbinare intre “vatra veche” a cartierului si “vatra noua”, in sensul ca pe langa vechile familii care au contribuit la dezvoltarea asezarii brancovenesti in trecut s-a dezvoltat o noua zona de case locuite de credinciosi din diferite zone ale tarii stabiliti in aceasta comunitate. Comunitatea numara aproximativ 320 de familii de crestin ortodocsi. La nivelul parohiei, in cei cinci ani de activitate pastoral-misionara, cultural, editorial, filantropica si catehetica, au avut loc mai multe evenimente: Infiintarea unei file parohiale cu numele “Odaia sufletului”; Sustinerea unui concert de muzica psaltica de catre psaltii Catedralei Patriarhale din Bucuresti, sub directa indrumarea a Pc. Pr. Arhidiacon mihail Buca, si totodata sustinerea unei conferinte de catre Pc.Pr.prof. Daniel Benga cu tema “Secolul IV – secolul de aur al crestinismului”; Activitati ale cercului pastoral; Activitati cu profesorii de Religie prin colaborare cu inspectorul de Religie de la nivelul Inspectoratului Scolar Ilfov; Actiuni filantropice pentru copiii si batranii defavorizati din parohie; Cercuri catehetice; Ateliere de lucru cu tinerii privind dobandirea tehnicii de realizare de mozaicuri. Hramurile bisericii parohiale – Sfintii Imparati Constantin si Elena si Sfintii Martiri Brancoveni; Adresa – str. George toparceanu nr.30;
Suna acum
Locatie