Parohia Nicolae Balcescu

Istoricul comunitatii parohiale Parohia Nicolae Balcescu .Protopopiatul Ilfov Nord
Voluntari (în trecut Cetatea Voluntărească) este un oras în județul Ilfov, Muntenia, România. Localitatea se află în vecinătatea nord-estică a municipiului Bucuresti, la iesirea către Urziceni, fiind un oraș-satelit al Capitalei. Conform recensământului din anul 2011, Voluntari are o populatie de 42.944 de locuitori, fiind cel mai mare centru urban al judetului Ilfov din punct de vedere demografic.
La sfârsitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al orasului singura localitate existentă era satul Pipera (denumit si Tătărani), arondat comunei Băneasa-Herăstrău din plasa Dâmbovita a judetului Ilfov. Satul avea 122 de locuitori si în el funcționa o masină de treierat si o biserică.În 1925, satul este consemnat ca parte a comunei Colentina-Fundeni. În această perioadă, a fost fondat si satul Voluntari, sub numele de Cetatea Voluntărească, pe care au fost împroprietăriti luptătorii voluntari din Primul Război Mondial. Până în 1936, satul Cetatea Voluntărească a apartinut comunei Colentina. Aceasta a fost însă desfiintată si înglobată în orasul București. În acel an, cresterea masivă a chiriilor în București a făcut cele două sate atractive pe piata imobiliară si a avut loc o crestere demografică semnificativă.
În 1950, satele Voluntari și Pipera au fost incluse în raionul 1 Mai al orasului republican Bucuresti, din care au făcut parte până în 1968. Atunci, ele, comasate într-un singur sat, cu numele de Voluntari, au alcătuit o comună suburbană a municipiului Bucuresti. În 1981, comuna a trecut în Sectorul Agricol Ilfov din subordinea municipiului București, sector devenit în 1997 județul Ilfov.În 2004, comuna Voluntari a fost declarată oras.(1)
Limitele sunt impuse de următoarele vecinătăți:

nord - comuna Tunari;

nord-est - comunele Ștefăneștii de Jos și Afumați;

sud-est - comuna Dobroești;

sud - sectorul 2 al municipiului București, delimitarea reprezentând-o calea ferată București-Constanța;

vest - sectorul 1 al municipiului București.
Orasul este străbătut de soseaua națională DN2, care leagă Bucurestiul de Urziceni. La marginea nord-estică a orasului, ea se intersectează cu soseaua de centură a Bucurestiului. Paralel cu DN2 trec prin oras soselele județene DJ200, care duce spre nord la Ștefăneștii de Jos, Dascălu si Grădiștea, si DJ200B, care duce spre nord la Tunari și Balotești. Ambele se intersectează cu soseaua de centură a Bucurestiului la marginea orasului si duc spre sud înspre Bucuresti (prima în cartierul Andronache-Colentina, a doua în zona Pipera).
Istoricul bisericii parohiale
Parohia "Nicolae Balcescu" din localitatea Voluntari este prima parohie care a desavarsit aceasta localitate; evolutia si istoria ei sunt astfel strans legate de dezvoltarea urbana a Voluntariului astazi devenit oras.
Sfantul Lacas a fost initial o casa, donata Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1946 de catre fratii Corneliu si Octavian Botta si sotia lui Corneliu, Ruxandra.
Lacasul a fost sfintit la data de 17 noiembrie 1946, fiind inzestrat cu toate cele necesare. Foarte multa vreme lacasul a functionat in forma in care a fost donat: o cladire rectangulara cu foarte putine elemente arhitectonice caracteristice unei Biserici. Abia in 1969 au fost intreprinse o serie de lucrari de consolidare si extindere dupa planurile arhitectului Paraschivescu Ion, biserica ajungand astfel la forma actuala. Doi ani mai tarziu, Gheorghe Raducanu finaliza pictura interioara a bisericii, intetinuta si restaurata de mai multe ori de-a lungul timpului ,in anul 2009 pictorul George Gavrila sub indrumarea Pr paroh Gheorghe Radulescu si a Pr Danut Ungureanu si cu ajutorul tanarului teolog -cantaret Focsaneanu Mircea ,restaureaza total pictura bisericii ,infrumusetand sfantul locas si cu sculpturi in lemn -reprezentari de sfinti si oramente interioare deosebite ,biserica infrumusetandu-secu 2 camarute anexate cu rol de minibiblioteca si cancelarie, respectiv loc de spovedit .In fiecare saptamana, mai putin in zilele de peste an in care astfel de evenimente nu pot avea loc, lacasul nostru este gazda unor momente importante in viata enoriasilor parohiei "Nicolae Balcescu" cum sunt cununiile sau botezurile. Slujbele din Sfanta zi de Duminica aduna numerosi credinciosi, multi dintre acestia fiind copii si tineri, veniti alaturi de parintii lor sa se spovedeasca si sa se impartaseasca, dornici sa participe activ la oficierea slijbelor, sa invete raduiala slujbei, normele si obiceiurile vietii crestine.Aferent lacasului se afla un cimitir cu o suprafata totala de peste 1 ha; acesta a cunoscut o extindere treptata si mai multe lucrari de renovare si imbunatatire a imaginii, de asigurare a ordinii si curateniei. Actualmente o bazilica este in constructie.

Obiecte vechi de cult ,manuscrise vechi ,pomelnice si alte inscrieri sau inscriptii nu exista in patrimoniul parohial.
Sirul preotilor parohi porneste de la parintele Pavel Berezescu , continuand cu parintele Danut Ungureanu (actualmente preot co-slujitor),si se termina cu parintele Gheorghe Radulescu ,actualul preot paroh.
Cantareti bisericesti de seama ai acestui Sfant Locas au fost D-l Trofim , D-l Tomozei Claudiu (actualmente Preot )si D-l Focsaneanu Mircea- actualul cantaret bisericesc , toti avand studii teologice in acest sens.
Epitropi de seama :Haraidon Stelian. Cimitirul parohial este situat pe strada prahova -Voluntari -Ilfov ,se afla in cadrul parohiei ,si are o suprafata de peste 1 ha.
Profilul actual al parohiei Numarul de credinciosi este de 920 de familii. Date de contact ale parohiei : Strada Jiului numarul 58 , oras Voluntari ,judetul Ilfov Hramul Parohial -”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” telefon de contact : 0745027572 / 0721374057.
Suna acum
Locatie