Parohia Ferme – Otopeni

În partea de Nord a oraşului Otopeni, la 1 km distanţă de Aeroportul Internațional Henri Coanda, în anul 2012 luna iulie, în cartierul Ferme din orașul Otopeni, a fost înfiinţată parohia Ferme cu hramurile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în vederea asigurării asistenţei religoase a enoriaşilor din acest cartier, care trebuiau să parcurgă cca. 4 km. până la cea mai apropiată biserică din centrul orasului. Prin Binecuvantarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, a fost numit preot paroh la această parohie, Pr.Nastasiu Bogdan.
Parohia Ferme are 250 de familii. Lăcașul de închinare este ridicat într-o zonă care oferă un peisaj frumos, ferită de zgomot și aglomerație pe o suprafata de de 1.000 de metri pătraţi. Acest teren a fost donat de unul dintre enoriașii parohiei. Ȋn data de 12 decembrie 2015, s-a Sfinţit pietra de temelie a bisericii de zid, de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor alături de un sobor de preoti, sfinţindu-se totodată şi paraclisul de lemn construit până la finalizarea bisericii de zid.A. Istoricul bisericii parohiale: Biserica cu hramul “Sfantul Ierarh Nicolae” a fost construita intre ani 1809 – 1812prin grija si cheltuiala Boierului Dragodana Constantin in forma de nava cu o singura turla pe pronaos si cu o absida la altar. Biserica avea pardoseala de beton iar tavanul se afla la nivelul acoperisului. Biserica a fost cladita din caramida avand un zid masiv de peste 70 cm,era invelita cu table galvanizata. Catapeteasma bisericii este executata din lemn de tei, prevazuta cu doua registre avand 12 icoane fiecare. Biserica are 7 ferestre pictate cu vitralii radand scene biblice. Pritvorul bisericii a fost adaugat anul 1994. Fiind una dintre cele mai vechi biserici din zona, aceasta detine doua placi memorial cu eroii orasului Buftea cazuti in Primul Razboi Mondial 1916- 1918 - opera a sculptorului Ion Iordanescu – placi asezate in pronaos pe peretiilaterali ai bisericii. In urma seismului din 1977 sfantul locas a fost avariat, fiind necesara refacerea picturii. Intre anii 1978 – 1981 s-a refacut picture de catre pictorul Ion Tudorache. Cu acest prilej s-a impresmuit curtea cu gard metallic, s-a amenajat o alee de acces, s-a electrificat biserica, s-au adus strane sculptate de la Grumazesti –Neamt. Biserica nu detine obiecte de valuare. Preoti parohi : Badea Popescu( 1918 -1938), Procopie Badescu(1942 -1962), Marcu Toma(1962-1978), Emanoil Lazarescu(1978 -1991), Nicolae Chirindel(1993 -2010), Alin Daniel Dumitru(2010 – present).
In vara anului 2017 au început lucrările de ridicare a bisericii mari, de zid.
Până în momentul de față a fost turnată fundația, stâlpii pridvorului și o parte din zidurile bisericii. Viitoarea biserică va avea o suprafaţă de 140 de metri pătraţi şi va putea găzdui până la 200 de credincioşi.
În paraclisul provizoriu, cu hramul Sf.Irodion de la Lainici, din strada Ion Minulescu nr.16, se oficiază toate sfintele slujbe şi rânduiala liturgică până la finalizarea lucrărilor de construcţie a noii biserici.
Date despre parohie:
Hramul: Sf.Ap.Petru si Pavel si Sf Arh.Mihail si Gavriil
Adresa: Str.Ion Minulescu nr.16
Paroh: Pr.Bogdan Nastasiu
Suna acum
Locatie