PAROHIA CANELA

Așa cum reieșea din inscripția de pe peretele de Apus, în interiorul bisericii (pronaos), inscriptie care astăzi nu se mai pastrează, Biserica de la Canela este construita din temelie în anul 1812, ctitor fiind Vel Serdarul Vasile Izvoranu și soția sa, Ecaterina, familie care la aceea vreme avea în aceste locuri o moșie.
Termenul de „Vel Serdar” însemna în secolul al XVII-lea „mare comandant de oaste, mai ales de călărime”, iar in secolele XVIII-XIX, însemna „boier de rang mijlociu”, ceea ce la acea vreme nu era puțin lucru.
Biserica are o suprafață de 75 mp, având o formă dreptunghiulară de corabie sau de navă, având o turlă la intrare care nu corespunde în biserică. În interior, doi stâlpi despart pronaosul de naos, iar la intrare aflându-se un mic pridvor închis.
Zidul bisericii este din cărămidă, specifică timpului respectiv. De-a lungul timpului, asupra bisericii s-au făcut mai multe lucrări de reparații, prima făcându-se în anul 1932, când s-a tencuit la interior și a fost invelită cu țiglă solzi pe cheltuiala proprietarului de atunci al moșiei Canela, numit Cazimir Ștefan.
După cutremurul din 1940, biserica a necesitat diverse lucrări de reparații, refăcându-se de această dată și pictura, de către pictorul Vasile Georgescu, din București.
În anul 1996 s-a făcut revizuirea acoperișului și în locul țiglei solzi, aceasta a fost înlocuită cu tablă lisa galvanizată, pe cheltuiala enoriașului Bolnavu R. Grigore, acesta realizând la aceeași dată și electrificarea Bisericii.
Preoții de la Biserica filială Canela au fost cei de la Biserica parohială Moara-Săracă, excepție fiind perioada dintre anii 1945-1975, când aici a slujit un preot refugiat din Basarabia, numit Moșneaga Ștefan.
În perioada anilor 2008 - 2009, cu ajutorul Consiliului Local s-a început o lucrare de reparație capitală a bisericii: subzidire, tencuirea zidurilor și consolidarea lor, înlocuirea ferestrelor cu ferestre tip termopan, racodarea la rețeaua de gaze și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală.
Din anul 2010, datorită faptului că familiile de enoriași ale filiei Canela și cătunul s-au mărit prin construcția de noi locuințe, filia Canela a fost ridicată la rang de parohie, de sine stătătoare, preot paroh fiind numit Pc. Pr. Anghel Alexandru.
În perioada anilor 2010-2012, din inițiativa lui Grigore R. Bolnavu, locașul de cult a fost pictat din nou de către pictorul George Sorin Nicolae. La data de 3 iunie 2012 a avut loc Slujba de târnosire a bisericii, de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Deși datează încă din vechi timpuri, biserica nu se află pe lista monumentelor istorice. Hramul Bisericii este „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Începând cu noiembrie 2015, în Parohia Canela a fost numit preotul Miloș Mircea, fiu al satului.
Suna acum
Locatie