Parohia Sf. Parascheva Voluntari

I. Arhiepiscopia Bucurestilor
Protoieria Ilfov Nord
A. ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE.

Parohia este situata in orasul Voluntari, alcatuit din doua cartiere : cartierul Voluntari si cartierul Pipera. La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al orașului singura localitate existentă era satul Pipera (denumit și Tătărani), arondat comunei Băneasa-Herăstrău din plasa Dâmbovița a județului Ilfov. Satul avea 122 de locuitori și în el funcționa o mașină de treierat și o biserică. În 1925, satul este consemnat ca parte a comunei Colentina-Fundeni. În această perioadă, a fost fondat și satul Voluntari, sub numele de Cetatea Voluntărească, pe care au fost împroprietăriți luptătorii voluntari din Primul Război Mondial. Până în 1936, satul Cetatea Voluntărească a aparținut comunei Colentina. Aceasta a fost însă desființată și înglobată în orașul București. În acel an, creșterea masivă a chiriilor în București a făcut cele două sate atractive pe piața imobiliară și a avut loc o creștere demografică semnificativă.În 1950, satele Voluntari și Pipera au fost incluse în raionul 1 Mai al orașului republican București, din care au făcut parte până în 1968. Atunci, ele, comasate într-un singur sat, cu numele de Voluntari, au alcătuit o comună suburbană a municipiului București. În 1981, comuna a trecut în Sectorul Agricol Ilfov din subordinea municipiului București, sector devenit în 1997 județul Ilfov. În 2004, comuna Voluntari a fost declarată oraș.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.

Idea construirii unei Catedrale in orasul Voluntari a izvorat din initiativa Domnului Primar Pandele Florentin Costel, dar si din dorinta credinciosilor de a avea un lacas de cult reprezentativ.

La data de 17 noiembrie 2007 s-a pus piatra de temelie a noii biserici care va purta hramurile “Intratea Domnului in Ierusalim si Sfanta Cuvioasa Parascheva”. Slujba a fost oficiata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Sfintitul Varsanufie Prohoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si Preacucernicul Parinte Paun Constantin, Protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord impreuna cu un mare sobor de preoti si diaconi. In anul 2008 Prea Cucernicul Preot Tomozii Claudiu, actualul paroh, a fost delegat sa se ocupe de supravegherea constructiei noii biserici. Tot in acest an, i se alatura si P.C. Pr. Dr. Muresan Radu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti,actualmente transferat la parohia Mavroghieni, iar in locul lui fiind numit pr. Cotorceanu Adrian.

La data de 11 octombrie 2008, la mai putin de un an de la punerea pietrei de temelie, a avut loc sfintirea subsolului bisericii. Tot atunci Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane , a sfintit si un paraclis, construit langa noua biserica intr-un timp record de doar 7 zile. La acest eveniment au participat alaturi de Preafericitul Patriarh Daniel si Preasfintitul parinte Varsanufie Prahoveanul, inconjurati de P.C. Protoiereu Paun Constantin si un numeros sobor de preoti. Paraclisul a fost construit din izopan cu fonduri de la bugetul local, iar toate dotarile necesare unui lacas de cult au fost donate de catre Dl Primar Pandele Florentin Costel. In acest paraclis se afla un vesmant al Sfintei Cuvioase Parascheva donat de catre Prefericitul Parinte Daniel in data de 4 decembrie 2008 pentru intarirea evlaviei credincioasilor din orasul Voluntari. Intre anii 2012-2013, prin stradaniile Preotului Paroh Tomozii Claudiu si cu ajutorul financiar al familiei Pluta Nicolae si Ecaterina si al unor enoriasi ai parohiei, acest paraclis a fost placat cu placi de tip ,,rigips’’ si impodobit cu pictura din nou. Lucrarile de pictura au fost executate de Lect. Univ. Dr. Ilie Doinita (Maica Teodosia). Din punct de vedere architectural, la construirea Catedralei s-au imbinat mai multe stiluri : grec, bizantin, brancovenesc, avand ca modele arhitecturale biserica Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges, vechea Mitropolie din Targoviste (actualmente demolata), iar ca model architectural modern, biserica noua Sfanta Vineri din Bucursti – Drumul Taberei.

Date tehnice – dimensiuni : suprafata demisol – 2.000 m2; suprafata catedrala + pridvor – 2.000 m2; suprafata cafas 1, 2 si balcon – 500 m2; inaltimea – de la -5.60 m +50 m la varful crucii; latimea la abside – 34 m; latimea la nava 26 m; lungimea – 61 m.

Capacitatea catedralei este de aproximativ 3.000 de locuri pe scaune. Proiectul contine in partea de subsol doua camere mortuare, un muzeu iconografic si un spatiu unde copiii sa stea cand parintii sau bunicii sunt la slujba. In acest spatiu ei vor avea posibilitatea sa ia parte la jocuri educative si vor primi si educatie religioasa. Zidurile Catedralei sunt alcatuite din doua randuri de caramida (unul pe interior, unul pe exterior) unite intre ele de armatura de fier si beton. Peretii din interiorul Catedralei vor fi impodobiti cu mozaic.

Clopotele au fost turnate la fabrica Grassmayr din Austria si au o greutate de aproximativ 5 tone cu urmatoarele caracteristici tehnico-muzicale : 1. DO 1, 2500 kg; 2. MI 1, 1.070 kg.; 3. SOL 1, 635 kg; 4. LA 1, 450 kg; 5. DO 2, 260 kg. Acestea sunt inscriptionate cu versetele latine ,, vivos voco, mortuos plango, fulgura flango’’(pe vii ii chem, pe morti ii plang, fulgerele frang). Ele au fost sfintite si montate in data de 15.08.2010.

Din categoria obiectelor de valoare ale parohiei face parte si un set de Sfinte Vase din argint masiv confectionate la Atelierele Patriarhiei si achizitionate prin stradaniile preotului paroh Tomozii Claudiu si cu ajutorul unor sponsori din parohie.

In data de 15 decembrie 2010, a fost ridicata turla centrala din structura metalica pe pozitie. Montarea turlei s-a efectuat in mai multe etape datorita amplorii elementelor de structura precum si a inaltimii la care au trebuit ridicate.

Inaltimea de pornire pe care s-a amplasat turla este de 26.40 metri (30 metri de la sol). Turla are o inaltime de 16 metri, iar cupola de 5 metri, ajungand impreuna la 21 metri cu un diametru de 9 metri. La eveniment au fost prezenti Presfintitul Parinte Ciprian Campeanul, Episcop-vicar Patriarhal si Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, ca delegati ai preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Inaltimea totala de sol a bisericii dupa montarea turlei centrale este de 54.5 metri. Pe terenul din jurul lacasului de cult se amenajeaza un parc public care se doreste a fi un loc in care sa te poti bucura de liniste si sa regasesti pacea sufleteasca. Costurile pentru realizarea acestui proiect se ridica la 22.040.904 lei (aproximativ 7 mil. Euro). Fondurile necesare constructiei provin exclusiv din bugetul Consililui Local Voluntari.

Desi s-ar putea spune ca istoria parohiei noastre este relativ scurta, in acest timp am avut bucuria de a primi de trei ori vizita Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Ultima dintre ele fiind chiar de hramul catedralei (Sf. Cuv. Parascheva) din anul 2013.

Biserica finalizata pe exterior este unul dintre cele mai reprezenative lacasuri de cult din tara noastra si un simbol pentru fiecare dintre locuitorii orasului Voluntari.

C.CIMITIRUL

Parohia nu detine un cimitir parohial, enoriasii plecati la Domnul sunt inmormantati in cimitirul primariei sau la cimitirele parohiilor invecinate.

D.ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT

In fiecare an, cu ocazia marilor sarbatori crestinesti, Sfintele Pasti si Craciun, in colaborare cu Scoala Nr.1 Voluntari, parohia a organizat scenete cu caracter religios.

In paraclisul catedralei a fost amenajata o biblioteca parohiala care cuprinde un numar de aproximativ 500 de volume.

Cu ajutorul primariei care ne-a pus la dispozitie mijloace de transport gratuite, parohia, prin implicarea directa a preotului paroh Tomozii Claudiu, a organizat in fiecare an numeroase pelerinaje la manastirile din tara.

E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

Actualmente se intreprind activitatide ajutorare a celor nevoiasi cu ajutorul enoriasilor mai instariti si prin implicarea tinerilor dispusi sa faca voluntariat, iar cu privire la catehizarea lor, in fiecare miercuri dupa Taina Sfantului Maslu se rosteste cuvantul de invatatura. De asemenea, in fiecare prima duminica din luna, dupa Paraclisul Maicii Domnului, se organizeaza intalniri cu tinerii din parohie si se vizioneaza un film religios.

F.DATE DE CONTACT

Parohia Sf. Parascheva cu hramurile „Intrarea Domnului in Ierusalim’’ si ,,Sf. Cuv. Parascheva’’; Bulevardul Voluntari, FN, oras Voluntari, Judetul Ilfov; Tel.0745018688/site : http://sf-parascheva-voluntari.protoieriailfovnord.ro/
Suna acum
Locatie