Micromonografie Parohia GAGU

Micromonografie Parohia GAGU
A. Istoricul comunității parohiale Numele parohiei și protopopiatul din care provine
Parohia Gagu este situată în Comuna Dascălu, sat Gagu, județul Ilfov și face parte din Protopopiatul Ilfov Nord.
Satul Gagu este situat în partea de nord a capitalei la 25 de kilometri și la doar 2.5 kilometri de centrul comunei Dascălu pe șoseaua București-Fierbinți.
Numele localității (toponimie)
Cele mai vechi documente datează din anul 1864 şi menționează despre moșia serdarului Stanciu Predescu, proprietarul de atunci al moșiei Gagu, dar acest sat este cu mult mai vechi și poate cel mai vechi din comuna Dascălu, întrucât el are o bisericuță construită în întregime din lemn ce datează de la începutul secolului al XVIII lea, știut fiind faptul că nu se ridica o biserică dacă nu exista o așezare omenească. Până în anul 1908 acest sat aparținea de comuna Creața-Leșile, astăzi Petrăchioaia, având 183 de locuitori. În actele de stare civila ale Primăriei Dascălu se găsesc acte cu mențiunea locuitorilor acestui sat în tabelul de împroprietărire al clăcașilor din 1864. În 1925, el era deja trecut la comuna Dascălu-Creața, devenită ulterior Dascălu.
Prezentare generală a localității.
Până în anul 2010, Parohia Gagu facea parte din parohia Leșile, având împreună cu biserica satului Creața statutul de filii. Din 2010 biserica satului Gagu a fost transformată în parohie, iar din anul 2015 satul Creața (Golășei) a fost arondat Parohiei Gagu.
B. Istoricul bisericii parohiale
Satul Gagu are două biserici, una de lemn, monument istoric și una de cărămidă construită recent. Biserica de lemn are hramul Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir al cărui an de construcție nu se cunoaște cu precizie, dar din spusele bătrânilor din sat se zice că ar avea o vechime de aproximativ 300 de ani. A fost construită de niște ciobani (mocanii) din județul Vâlcea care treceau cu turmele toamna să ierneze în Balta Brăilei sau a Călărașilor, iar drumul lor trecea prin acest sat, fapt pentru care şi astăzi se vorbeşte despre drumul mocanilor. Biserica ar fi fost construită prin anii 1663-1664 (oficial1801.)
Biserica de cărămidă, cu același hram, se pare, după informațiile obținute de la localnici a fost începută în anul 1936 și a continuat cu întreruperi până în anul 1942 când, din diverse motive, lucrările au fost sistate. In anul 2000, construcția noii biserici s-a reluat prin bunăvoința d-nei Doina Mănăila, în regie proprie, fiind terminată doi ani mai târziu.
Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de construcție)
Biserica din lemn este construită din bârne de lemn și învelită cu șiță, având apect de schit. Este în stare originală și totodată o capodoperă a istoriei și culturii transilvănene din secolul IX. Are statut de monument istoric cu codul: IF-II-m-B-15286.
Zidăria bisericii mari este din cărămidă arsă, iar planul construcției este de cruce greacă, respectând orientarea și dispoziția tradițională a bisericilor ortodoxe. Accesul se face printr-un pridvor, în pronaos, naos cu absidele laterale, proscomidiar și diaconicon, iar altarul este despărțit de biserică prin catapeteasmă. Înălțimea bisericii, în faza în care a fost abandonată era de 5.50m. Lungimea bisericii (fără pridvor) este de 18.30m, lățimea (fără abside) 7.20m, lățimea totală incluzând absidele fiind de 13.20m iar grosimea zidurilor este de 1m.
Pictura
Pictura bisericii mari a fost realizată imediat după terminarea construcției, tehnica folosită fiind tempera, însă, din nefericire numele pictorului și planurile sale rămân necunoscute. Obiecte vechi de cult
În anul 2010 când filia Gagu s-a transformat în parohie şi s-a întocmit un nou inventar general, nu au fost descoperite obiecte vechi de cult.
Șirul preoților parohi: Pr. Opaschi Mihail; Pr. Popescu Victor (1936? -1961); Pr. Lăzărescu Emanoil (1961-1968); Pr. Popescu Constantin (1968-1979); Pr. Necula Alexandru (1979-1989); Pr. Niculae Marin (1989-2010)
Cântăreți și epitropi de seamă: Tudor B. Ion – cântăreț în anul 1960; Enache Zaharia – cântăreț în anul 1955; Nazaru Pavel – Secretarul Adunării Parohiale din anul 1939; Roman Vlăiceanu – epitrop în anul 1938
C. Cimitirul
Cimitirul este amplasat în curtea bisericii având o suprafață 1804 mp și este împrejmuit cu gard din plasa si scândură. În jurul anilor 1990-1991 a fost amenajat un monument închinat eroilor din satul Gagu care și-au dat viața în timpul celui de-al doilea război mondial.
D. Activități culturale și filantropice în trecut
Nu sunt consemnate astfel de evenimente, cu toate că, după spusele celor mai bătrâni preoții aveau grijă de oamenii săraci, copii, văduve.
E. Profilul actual al parohiei
Numărul de credincioși
În prezent sunt înregistrate în jur de 120 de familii, în totalitate de credință creștin-ortodoxă, la aceștia adaugându-se de curând si cele aproximativ 50 de familii din satul Creața.
Activități pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice
- afișarea și respectarea programului liturgic în toate perioadele anului bisericesc
- disponibilitatea la solicitările pastoral-misionare venite din partea enoriașilor
- cooptarea tineretului in activitatea liturgică, administrativă, educațională și filantropică în cadrul sfintei Biserici și a parohiei
- implicarea tinerilor prin alegerea temelor dezbaăute în cadrul orelor de cateheză sau a cercului de discuții tematice
- înființarea unui cor format din tineri în vederea citirii lecturilor biblice și cântării omofone
- implicarea, împreună cu un grup de tineri, în amenajarea si organizarea unei mici biblioteci parohiale formate din reviste și cărți teologice, dar și din literatura autohtonă și straină
- identificarea familiilor și persoanelor din cadrul parohiei având o situație
financiară scăzută
- ajutorarea copiilor proveniți din familii monoparentale sau din familii cu resurse materiale scăzute cu rechizite școlare, îmbrăcăminte, încălțăminte, de Paști, de Crăciun, la începerea unui nou an școlar sau ori de câte ori este nevoie
- la sărbătoarea hramului oferim hrană caldă și rece bătrânilor, bolnavilor și tuturor nevoiașilor din parohie
Datele de contact ale parohiei
Parohia GAGU – Sf. Mare Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Comuna Dascălu, sat Gagu, județul Ilfov
Adresa mail: parohia.gagu@yahoo.com
Bibliografie
Monografia comunei Dascălu, p.6-7
Tradiția orală a credincioșilor
Suna acum
Locatie