Micromonografie Parohie rurala Biserca parohială „Sf. Nicolae” din comunaTunari

I. ARHIEPISCOPIA BUCUREȘTILOR
A. Istoricul comunitaţii parohiale
B. Parohia este situată in comuna Tunari, jud. Ilfov. Denumirea de Tunari apare menţionată documentar pentru prima dată, la 1noembrie 1962 în foaia de zestre pe care domnitorul Constantin Brâncoveanu a dat-o fiicei sale Stanca, la căsatoria ei cu Radu Beizadea, fiul lui Iliaş Voievod. Pe langa bijuterii, asternuturi, tacamuri, vite, stupi, Domnitorul a dat fiicei sale si satele Cilianii si Scarisoara ca si: „Mosia de la Clanta i Tigeni, care se cheama Tunarii, cu helesteul si casele cu pimnita de piatra” .i
C. Clanta si Tigenii formau o singura mosie care se numea Tunari. Toponimul Clanta apare mentionat documentar, ca sat, in 1582, cand domnitorul Mihnea Turcitul, fiul lui Alexandru Voievod, a intarit unui Belciu (Belcea) din Clanta mosie aici, pe care o cumparase in zilele lui Alexandru Voievod (1568-1577). Clanta exista deci in timpul lui Alexandru Voievod. La 1587 tot Mihnea Turcitul intarea lui Dragomir vataf si fiilor sai ocina la Clanta.
D. In cronica epocii este mentionat, la anul 1701 „conacul ot Tunari”, unde a „purces” domnitorul Constantin Brancoveanu, inainte de a merge la „hanul, sa se afle la hanul, ca nu care cumva nohaii sa stea impotriva hanului”ii, drumul domnitorului la Tunari fiind facut in anul al XIII-lea al domiei sale si care corespunde anului 1701.
E.
F.
G. Istoricul bisericii parohiale
H. Constructia bisericii parohiale a inceput in anul 1754, an care este incert pentru faptul ca un mester cioplitor isi daltuieste numele „Radu – pietrarul 1754” pe marginea grilajului traforat al ferestrei de mici dimensiuni a diaconiconului. Biserica nu are pisanie, drept pentru care anul cosntructiei este incert.
I. Biserica actuala cu hramul „Sfantul Nicolae” este in plan triconic, cu pronaos usor supralargit, surmontat de un turn clopotnita si are pridvor deschis la vest. Absida altarului cu cinci laturi la exterior si semicirculara la interior este acoperita cu o conca prelungita spre vest avand o bolta semicilindrica identica celei de pe compartimentul vestic al naosului. Absidele laterale sunt acoperite cu semicalote si fiecare absida este strapunsa de cate o fereastra inalta evazata catre interior. J. Naosul bisericii este sectionat de doua coloane sculptate in piatra cu motive care circulau in epoca la ctitoriile de prim rang in Tara Romaneasca.
K. Biserica a fost pictata la interior de zugravi care si-au insemnat numele pe peretele proscomidiarului „pomeneste pe robii lui Dumnezeu zugravii Dima erei, Costandin, Costandache i Toma 1756”1.
L. O noua restaurare s-a realizat in 1955 de pictorul Ion Musceleanu, iar actualmente pictura se afla intr-o faza inaintata de degradare avand portiuni majore greu descifrabile acoperite de fum, depuneri si atac biologic. Cea mai buna pictura se poate vedea in pridvor, unde se pastreaya in intregime scene din planul iconografic. M. Cimitirul
N. In comuna Tunari, nu foarte departe de biserica parohiala se afla cimitirul cu o capela construita la sfarsitul secolului al XIX.
O.
P. Activitati culturale si filantropice in trecut
Q. Nu este cazul.
R. Profilul actual al parohiei
S. In prezent se desfasoara activitati cu tineretulin programul „Hristos impartasit copiilor”, cercuri pastorale, intruniri ale veteranilor de razboi din aceasta comuna, cateheze.
T. In biserica parohiala credinciosii se pot inchina la o particica a sfintelor moaste ale Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir din Thesalonic. Aceste moaste au fost aduse in anul 2011 de catre cuviosul parinte Varsanufie de la Schitul Lacu din Sf. Munte Athos.
U. Date contact parohie
V. Hramul bisericii – Sf. Nicolae, str. Intrarea Bisericii, nr. 2, comuna Tunari, Judet Ilfov.
W. Site-ul parohiei: www.parohia-tunari.ro.
Suna acum
Locatie