MICROMONOGRAFIA PAROHIEI TAMAŞ

I. ARHIEPISCOPIA BUCUREȘTILOR
1.1. Parohia Tamaş. Protopopiatul Ilfov Nord.
A. Istoricul comunităţii parohiale:
- Parohia Tamas – Corbeanca, Protopopiatul Ilfov Nord.
- Localitatea Corbeanca, sat Tamasi , jud.Ilfov.
Numele localitatii noastre, Corbeanca si numele celorlalte sate ce formeaza comuna Corbeanca, sunt atestate documentar, inca de pe la sfarsitul secolului al xvIII- lea, sub actuala denumire: Corbeanca,Tamasi, Cornesti, Orac sau Lorac, Mecheau sau Hiotul. Pentru satul Tamasi, locuitorii pastreaza din generatie in generatie, prin viu grai, amintirea unui cioban, Tamas, care probabil a coborat cu oile la campie si a gasit in aceste locuri, pasuni bune si indestulatoare pentru turmele lui.
Au jucat un rol foarte important in viata satelor din Corbeanca, prezenta aici a boierilor. ,,Boierii aveau sarcina de a forma pe mosia lor un sat daca acesta nu exista”1. In preajma curtii boieresti, in satele formate de boieri, exista si o biserica, cu titulatura de ,,manastire”. Aici, in satul Tamasi, se pare ca a fost o manastire, ctitorita de boieri si la aceasta, munceau foarte multi robi tigani, care ulterior s-au stabilit in sat, inmultindu-se pana astazi. Doar aici, in satul Tamasi exista un numar mai ridicat de tigani, spre deosebire de restul localitatii. – - Prezentare generală a localității (geografic, istorico-demografic, arheologic, cultural, economic):
Satul Tamasi se afla in partea vestica a comunei Corbeanca, de-a lungul drumului judetean ce uneste orasul Buftea cu drumul national I. Satul Tamasi se uneste cu orasul Buftea, in partea vestica, iar la est este despartit de restul comunei printr-o padure numita Padurea Corbeanca, de-o parte si de alta a drumului judetean. In anumite documente ale Reformei Agrare din 1864, satul Tamasi era impartit in trei si anume: Tamasi de Sus, Tamasi de Jos si Tamasi-Zlatari2, acesta din urma probabil era format numai din familii de tigani.
Majoritatea locuitorilor satului Tamasi s-au ocupat din cele mai vechi timpuri cu agricultura si cresterea animalelor. Iar tiganii erau renumiti in lucrul cu fierul si potcovirea cailor.
B. Istoricul bisericii parohiale:
Biserica a fost construită în anul 1868. Ctitorii sfintei noastre biserici sunt Ioan şi Constantin Niculae Duladiri şi Dumitru Frangule, după cum se constată în pisania de deasupra uşii din pridvor: „Această sfântă biserică din satul Tamaşi Mănăstire, s-au făcut de noi trecătorii, cu una şi singura cheltuială a noastră, în zilele Prea Sfinţitului Mitropolit Nifon, trecătorii Ioan şi Constantin Nicolae Duladiri, fraţii amândoi din satul Metoua şi Dimitrie Frangule, din satul Malaka şi tuti fraţii 1868, aprilie 8."3 Chipurile ctitorilor, de origine greacă, prieteni cu proprietarii care au stăpânit moşia satului Tamaşi, sunt pictate pe peretele din fundul naosului.
Biserica este construită din cărămidă, este o constructie simpla, fara a avea o arhitectura deosebita. Are formă de navă, este o biserica mica si intima.
În timpul Primului Război Mondial, a fost profanată de nemţii care au adăpostit caii în interiorul bisericii. In urma acestui sacrilegiu săvârşit de trupele germane, biserica a necesitat reparatii, fiind biserica renovată între anii 1918-1920.
Pictura de astăzi, este cea originară. Nu se cunoaşte numele pictorilor, se crede că pictura este realizată de zugravi.
Biserica nu deţine obiecte de patrimoniu.
Nu sunt date despre preoţii care au păstorit şi slujit la această biserică, decât după anii 1899, când găsim informaţii scurte despre preoţii: Gheorghe Diaconescu 1899-1903, Ioan Georgescu 1904-1907, Ioan Corpaci 1907-1947, Gheorghe Tăbârcă 1945-1955, Marin Bădulescu 1955-1956, Sergiu Roşca 1956 - iulie 1992, Benchescu Bogdan-Ştefan din noiembrie 1992, până în prezent. Biserica nu detine informatii sau marturii despre cantareti si epitropi care s-au remarcat in mod cu totul deosebit.
În timpul păstoriri ultimilor trei preoţi s-au efectuat reparaţii capitale în această biserică.Prima reparaţie s-a efectuat în 1956, în timpul preotului Marin Bădulescu, a doua reparaţie în 1966 în timpul preotului Sergiu Roşca, iar mai târziu o serie de lucrări de întărire la structura exterioară. Îmbunătăţiri în interiorul bisericii s-au făcut în perioada 2001-2006. În aprilie 2008 a fost construită şi o clopotniţă si a fost schimbata ingradirea curtii bisericii si a cimitirului cu gard din beton cu panouri din fier.
C. Cimitirul(ele): cimitirul parohiei se afla in curtea bisericii. Este un cimitir mic si in totalitate ocupat. Din anul 2014 s-au demarat lucrarile pentru infiintarea unui nou cimitir pe terenul parohiei in satul Ostrat, cartierul Orac, comuna Corbeanca.
D. Activităţi culturale şi filantropice în trecut:
In clopotnita bisericii s-a amenajat un spatiu, unde elevi de la scoala din localitate si copii ai parohiei, sub indrumarea parintelui paroh si sub supravegherea unui cadru didactic din scoala noastra, iau cursuri de pictura in mod gratuit; participa la programul catehetic : ,,Hristos impartasit copiilor !” ; iau cursuri in mod gratuit de limba engleza, sub coordonarea unei doamne profesor, enoriasa a parohiei; copiii participa activ la evenimentele religioase ale bisericii noastre, la sarbatorile nationale cu programe artistice, merg la colindatat in parohie, pe la casele batranilor neajutorati si singuri, merg in pelerinaje la manastirile din apropiere. Organizam in anumite sambete si duminici, cat si la sarbatorile mari vizite in azile de batrani si camine de copii abandonati, oferindu-le asistenta religioasa, hrana, rechizite, asistenta morala, aratandu-le ca nu sunt singuri pe lume si ca Dumnezeu, cat si noi suntem alaturi de noi. Periodic se strang in biserica noastra haine si hrana si sunt trimise la familiile nevoiase din parohia noastra, indiferent de etnia din care acestea fac parte.
E. Profilul actual al parohiei:
Numarul de credinciosi ai parohiei noastre este de 1900 de credinciosi si aproximativ 560 familii. Dintre acestea sunt si multe familii de romi credinciosi si pasnici. Adresa bisericii noastre este urmatoarea: com. Corbeanca, sat Tamaş, str. Bisericii, judetul Ilfov, cod postal 077066.
Bibliografie finala:
1.H.H. Stahl, Contributii la studiul satelor devalmase, vol.3,p.242.
2.Arhivele istorice centrale – Mitropolia Tarii Romanesti, pachet XCI.
3.Constantin Serban, Manufactura de la Pociovalistea, p.92.
Suna acum
Locatie