Istoric

Protoieria Ilfov Nord s-a înfiinţat în anul 2006, prin desprindere de Protoieria Ilfov, ca o necesitate a intensificării activităţii bisericeşti. Încă din anul 2005, în baza temeiului 11570 din 16 noiembrie al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor s-a dispus începerea procedurii statutare administrative de înfiinţare a Protoieriei Ilfov Nord.

În şedinţa din 17 februarie 2006, s-a aprobat înfiinţarea Protoieriei Ilfov Nord ca unitate bisericească de sine stătătoare, cu statut şi personalitate juridică, schemă de funcţiuni şi personal şi gestiune proprie, începând cu data de 1 martie 2006, precum şi delimitarea teritorial – administrativ bisericească, stabilindu-se noua configuraţie.

La înfiinţare, protoieria a avut în cuprindere 51 de parohii şi 4 mănăstiri, situate în partea de Nord a Judeţului Ilfov, adică de la parohia Mogoşoaia la Vest şi până la parohiile din Oraşul Voluntari la Est.

În ceea ce priveşte locaţia, Consiliul Local al Oraşului Otopeni, a oferit un spaţiu format din 10 încăperi, cu anexele lor, în suprafaţă de 140 m.p., dotat cu toate utilităţile necesare, situat în Oraşul Otopeni, str. Mărgăritarului nr. 7 B. Pe seama acestui spaţiu oferit în folosinţă gratuită, s-a încheiat un contract de Comodat.

Acum, protopopiatul are un număr de 76 de parohii, 2 filii, 4 manastiri, un schit, şi 2 capele: în incinta aeroportului Internaţional Henri Coandă – Otopeni şi la Palatul Ştirbey din oraşul Buftea.

Din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Pc. Pr. Burcea Cristian Mihai, de la Parohia Otopeni, împlineşte responsabilităţile de protopop.

Din punct de vedere administrativ bisericesc, există o activitate de coordonare, sprijinire, verificare şi apreciere a activităţii preoţilor din parohii.

Din punct de vedere edilitar gospodăresc, este în desfăşurare construcţia a 5 biserici, două în oraşul Voluntari: Catedrala Sf. Cuv. Parascheva şi Sf. Dimitrie Pipera, in Grecii de Sus, Periş, Sf. Cuv. Parascheva Buftea, numeroase biserici fiind în curs de consolidare şi restaurare, iar bisericile în curs de  pictare sunt la Otopeni şi Brătuleşti.

Din punct de vedere cultural:

În cadrul Protopopiatului Ilfov Nord îşi desfăşoară activitatea, corul Macarie Protopsaltul, sub bagheta Pc. Pr. Dumitrescu Constantin şi sub atenta supraveghere a Pc. Protoiereu. Corul este format din slujitori ai Sfântului Altar de la parohiile din cuprinsul protopopiatului. Activitatea corului se distinge prin participarea la festivalul de muzică corală „D.G.Kiriac”, organizat la Curtea de Argeş, unde a obţinut trofeul festivalului, o deplasare în Italia, unde a cântat în Catedrala Sf. Petru din Roma şi în alte biserici romano catolice precum şi participare la concertele organizate în fiecare an la Casa de Cultură a Oraşului Otopeni cu prilejul prăznuirii Naşterii Domnului şi a sărbătorilor de Paşti. În momentul de faţă corul se pregăteşte în vederea imprimării unui c.d.

Din punct de vedere social filantropic, protopopiatul are o colaborare cu azilul de bătrâni din localitatea Ciolpani şi cu două case de copii din cuprinsul Judeţului Ilfov, unde asigură periodic ajutor ce constă în alimente, haine, dar şi consiliere a persoanelor în dificultate.

La parohiile mai sus mentionate slujesc 95 de preoti şi 2 diaconi.

Suna acum
Locatie