I.08.69 PAROHIA ŞINDRILIŢA

I. ARHIEPISCOPIA BUCUREȘTILOR
Istoricul comunităţii parohiale
Parohia Şindriliţa face parte din Protopopiatul Ilfov Nord, Arhiepiscopia Bucureştilor. Aflată în localitatea cu acelaşi nume, parohia face parte din comuna Găneasa , Judeţul Ilfov.
Comuna Găneasa are în alcătuire cinci sate : Moara Domnească, Găneasa, Piteasca, Şindriliţa şi Cozieni, fiecare sat având biserica sa, în afară de satul Cozieni . Pe lângă aceste biserici, în comuna Găneasa se mai află şi Schitul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Satul Şindriliţa este situat în partea de est a judeţului Ilfov, la 22 Km de Municipiul Bucureşti, la limită cu judeţul Ialomiţa, pe malul stâng al apei Păsăruica, localitatea fiind traversată de drumul naţional DN2.
Numele localităţii provine de la cuvântul ,,şindrilă'' , deoarece oamenii locului se ocupau cu cioplitul şindrilei din lemn, iar primii locuitori în zona satului Şindriliţa au fost robii aduşi din Dobrogea, de către moşierul Mavros, deţinătorul moşiei Moara Domnească.
Istoricul bisericii parohiale
Conform actului de sfinţire, descoperit în piciorul Sfintei Mese în anul 2014, biserica din satul Şindriliţa a fost zidită între anii 1904-1914 cu ajutorul locuitorilor satului: ,,Cu ajutorul Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh ziditu'sa în satul Şindriliţa, parohia Găneasa, judeţul Ilfov o sfântă şi Dumnezeiască biserică între anii 1904-1914 cu ajutorul locuitorilor satului şi alte ajutoare''.
Sfinţirea bisericii a avut loc la 6 iulie 1914 de către Preasfinţitul Arhiereu Evghenie Piteşteanul, așa cum precizează Actul de sfințire al bisericii parohiale, din anul 1914: ,,s-a sfinţit astăzi 6 iulie 1914 în al 48-lea an de glorioasă domnie a M. S. Regelui Nostru Carol I-iul şi al II-lea an al păstoriei Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Primat D. D. Konon Arămescu Donici, Prim-Ministru al Ţării fiind Ion I. C. Brătianu şi Ministru al Cultelor şi Lucrărilor Publice Dl. I. G. Duca. Sfinţirea s-a facut întocmai după Tipic de către Prea Sfinţitul Arhiereu Evghenie Piteşteanul''.
Din punct de vedere arhitectural, biserica este zidită în formă de cruce, având dimensiunile de 15 metri lungime și 9 metri lăţime la abside. Bolta este circulară fără turlă. Turla este aparentă, fară intrare din biserică şi este aşezată în partea din faţă a acoperişului deasupra naosului. La intrare în biserică se află un pridvor, construit mai târziu. Materialele folosite la construcţia bisericii au fost: cărămidă, mortar şi lemn, iar acoperişul este din tablă zincată. Pentru construcția acestei frumoase biserici parohiale, enoriașii au făcut sacrificii considerabile, așa cum precizează Monografia Album: ,,potrivit mărturiilor bătrânilor satului, epitropul Mirea Geamănul și comitetul format pentru construirea bisericii ar fi întâmpinat multe greutăți în strângerea celor necesare continuării lucrărilor. Deoarece satul era foarte mic și sărac au cerut ajutorul credincioșilor din comunele învecinate, mai înstărite, pentru terminarea lucrărilor”.
În faţa bisericii se află o clopotniţă zidită din cărămidă cu dimensiunile de 4/4 metri şi 7 metri înălţime. Din dorinţa credincioşilor de a avea o biserică cât mai îngrijită şi mai frumoasă, între anii 2005-2014 s-au făcut diverse lucrări de renovare atât în interiorul cât şi în exteriorul bisericii.
Între anii 2009-2014, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, biserica parohială a fost pictată din nou, în tehnica ,al fresco'', deoarece vechea pictură în ulei era foarte degradată. Pictura a fost realizată de către pictorul bisericesc Liviu Vâja. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi sprijinul enoriaşilor , lucrările de pictură au fost finalizate în data de 18 iulie 2014: ,,Slujba de târnosire a bisericii şi de binecuvântare a lucrărilor realizate a fost săvârşită în data de 2 noiembrie 2014 de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.'' (Actul de Sfinţire din 2014).
Parohia Şindriliţa nu deţine obiecte vechi de cult, manuscrise, cărţi vechi, pomelnice, însemnări sau inscripţii.
Ca epitrop de seamă putem aminti pe Mirea Geamănul, cel care s-a ocupat , conform mărturiei bătrânilor satului, de toate cele necesare pentru construirea bisericii din satul Şindriliţa.
Cimitirul
Cimitirul Parohial nu se află lângă biserică, ci este situat la marginea satului. Primele morminte aflate aici datează din anul 1920.
Activităţi culturale şi filantropice în trecut
Datorită numărului mic de credincioşi, parohia Şindriliţa a fost o perioadă îndelungată, filie a parohiei Găneasa, iar activităţile culturale şi filantropice au fost foarte scăzute.
Profilul actual al parohiei
În momentul de faţă parohia, are un număr mic de credincioşi, iar principalele activităţi ale acestora sunt agricultura, servicii diverse şi comerţul.
În anul 2006 lângă biserică s-a construit o trapeză. Aceasta este folosită de credincioşi la diferite evenimente din viaţa parohială.
Între anii 2004-2008 a existat un program de înfrăţire între parohia Şindriliţa şi parohia Delea Nouă-Calist din Bucureşti, program constând în special, în acordarea de ajutoare material, familiilor sărace din parohia Şindriliţa.
Din anul 2008 până în prezent parohia Şindriliţa este înfrăţită cu parohia Sfânta Fecioară Maria din Bucureşti. Principalul obiectiv al acestei înfrăţiri fiind sprijinirea familiilor nevoiaşe din parohia Şindriliţa cu alimente şi îmbrăcăminte.
Adresa actuală a parohiei este : Parohia Şindriliţa, Comuna Găneasa, Sat Şindriliţa , Judeţul Ilfov.
Hramul principal al parohiei Şindriliţa este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, iar la târnosirea din data de 2 noiembrie 2014, biserica parohială a primit cel de- al doilea hram, Sfânta Muceniţă Filofteia, de la Curtea de Argeş.
Bibliografie selectivă
PROTOIERIA ILFOV NORD, Monografie Album, Ed. Basilica, București, 2012.
Suna acum
Locatie