Capela Henri Coandă – Aeroportul Otopeni

Capela Aeroportului Henri Coandă a fost sfinţită în anul 2003, având hramul „Sfântul Prooroc Ilie", ocrotitorul aviaţiei române şi al celor ce călătoresc prin aer. Aceasta este singura capelă într-un aeroport din sud-estul Europei. Poate fi socotită şi cartea de vizită a Ortodoxiei pentru străini, întrucât mulţi din­tre cei care tranzitează aeroportul şi ajung aici iau contact pentru prima dată cu Ortodoxia.
Construită în stil bizantin, ea este o bi­necuvântare pentru angajaţii aeroportu­lui, dar şi pentru călători. Pe 18 decembrie 2003, PS Vincenţiu Ploieşteanul, pe atunci Episcop-vicar patriarhal, sfinţea în incinta Aeroportului Internaţional „Henri Coandă" (Otopeni) din Bucureşti o capelă cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie", ocrotitorul aviaţiei ro­mâne şi al celor ce călătoresc prin aer.
Capela a fost înfiinţată la solicitarea Patriarhiei Române, cu sprijinul Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Locuinţei. Primul slujitor al capelei a fost parintele Vasile Bălţăteanu, după care capela a mai avut încă patru slujitori: Pr. Adrian Niţă, Pr. Marius Dumitrescu, Pr. Viorel Barbu şi Pr. Vladimir Alexa, iar pe 13 decembrie 2010 a avut loc instalarea noului preot Bogdan Nastasiu hirotonit pe seama Capelei Sfântul Prooroc Ilie a Aeroportului Internaţional Henri Coandă.
Deși mulţi dintre noi nu ne facem cruce de fiecare dată când trecem pe lângă o bise­rică, atunci când ne urcăm într-un avion ne aducem aminte, brusc, de Dumnezeu şi ne ru­găm la El să ne ferească de vreo nenorocire, să ne păzească în timpul zborului. Dacă plecăm de pe „Henri Coandă", din Bucureşti, avem însă posibilitatea de a comunica cu Divinitatea chiar dintr-o „casă" a Ei.
Micuţa, dar impresionanta capelă, are o minunată pictură în stil bizantin, iar aici se pot săvârşi mai multe Sfinte Taine creştine, precum Botezul, Căsătoria, Împărtăşania sau Spovedania.
Capela este deschisă permanent. În fi­ecare, zi de luni până vineri se face Acatistul Sfântului pe care îl pomenim în ziua respectivă.
Anul acesta, cu ocazia praznicului Botezul Domnului, angajaţii aeroportului cât şi pasagerii care se aflau în tranzit au putut par­ticipa la prima Liturghie din această capelă, săvârşită de preotul rânduit recent să se îngri­jească de sufletele celor ce călătoresc pe calea aerului, părintele Bogdan Nastasiu. Prima li­turghie din acest sfânt lăcaş de închinăciune a fost făcută chiar în ziua marelui praznic al Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie fiind săvârşită şi slujba sfinţirii celei mari a apei, astfel încât toţi cei care au participat la slujbă au putut lua acasă Agheasma Mare.
Şi tot ca o binecuvantare pentru angajaţii aeroportului şi pasagerii care se aflau în tran­zit în noaptea de 23/24 aprilie 2011, părintele Bogdan Nastasiu, a oficiat pentru prima dată Slujba Învierii Domnului în Capela Sfântul Prooroc Ilie din cadrul Aeroportului Henri Coandă- Otopeni .
La acest eveniment au participat numero­şii angajaţi ai aeroportului care ani de-a rândul mai aproape de Dumnezeu, şi atât cât timpul le permite, vin, se roagă, aprind o lumânare, se spovedesc şi se împărtăşesc.
Date despre capelă:
Hramul: Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul
Adresa:Incinta Aeroportului Otopeni,Teminalul Plecări, etaj 1
Preot Capelan: Pr. Bogdan Nastasiu, tel. 0745 910 036
Suna acum
Locatie