Biserica Filia Creața

I.1.1. Biserica Creața
A. Istoricul comunității parohiale
Numele parohiei și protopopiatul din care provine Filia Creața este situată în Comuna Dascălu, sat Creața, județul Ilfov și face parte din Protopopiatul Ilfov Nord. Satul Creața este situat în partea de nord a capitalei la 25 de kilometri și la doar 3 kilometri de centrul comunei Dascălu.
Numele localității (toponimie) Numele satului apare pentru prima dată în istorie dintr-un document găsit la un locuitor din satul Dascălu, Alecu Stanciu Cireșeanul, pe care învățătorul Voicu Nicolae Stan l-a reprodus într-o lucrare monografică despre localitatea Dascălu. Numele satului "Creața" se pare că vine de la familia Creața, care a lăsat moștenire celor doi copii pe ambele maluri ale Mostiștei, atât în Creața (care a primit numele acestei familii) cât și peste Mostiștea, unde se află acum satul Vânători. În ceea ce privește actul apariției satului, inginerul Carol Gold îl avea extras din Arhivele statului.  „Io, Scarlat Grigore Ghica, voevod din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești întergesc de veci Mănăstirii Sfăntului Pantelimon și Spitalului de bolnavi săraci în stăpânirea moșiei Dascălu de 1800 pogoane, 400 pogoane pădure cu vecinătățile arătate în alăturata schită, 1 (un) heleșteu la marginea satului Creața cu 12 case de români și 9 suflete de țigani, care datu-sa prin această dietă de catre Enache Dascălu-Trepizonda, care a trecut la călugărie la acestă sfântă mănăastire sub numele de Ioanichie Dascălu – Monahul”. Azi, ziua lui iunie 24, anul 7267 (1765), București.1 Denumirea de Golășei este tot de o dată veche pentru că în cererea locuitorilor adresată inginerului I.C.GOLD în anii 1893-1894 se spunea că locuitorii satului împroprietăriți ca însurăței erau muncitori pe moșia stabulului din Creața, Arzoaie al Golășeilor, de unde se deduce faptul că acestui sat i se mai spunea și Golășei. Chiar și astăzi în vorbirea curentă, se mai păstrează vechea denumire a satului. Dintr-un hrisov domnesc se precizează că locuitorii satului duceau o viață foarte grea pe moșia proprietarului fiind foarte săraci, deoarece în anul 1894 din totalul de 59 de clăcași împroprietăriți, 12 erau cu 4 boi, 41 cu 2 boi și 6 locuitori munceau cu brațele, pe când în celelalte sate din apropiere majoritatea aveau 4 boi, și pentru faptul că erau mai săraci, mai „golași”, cetățenii din satele învecinate au poreclit satul Golășei.1 Tot din spusele bătrânilor se zice că majoritatea acestor locuitori ar fi venit din Ardeal, fie aduși de moșier, fie că au fugit de asuprirea austro-ungară, de asemenea o parte din ei ar fi rămași dintre ciobanii care coborau cu oile din munte spre baltă, pe cursul văii Mostiștea.
Prezentare generală a localității Satul Creața face parte din comuna Dascălu, alături de satele: Gagu, Dascălu, și Runcu având o populație mică, în cea mai mare parte provenită din capitală și din vecinătatea acesteia.
B. Istoricul bisericii parohiale
Istoria zidirii bisericii

Biserica satului cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel este monument istoric după cum reiese din cele două pisanii de la intrare: „Intru slava Sfintei și de Viață Făcătoare și Nedespărțitei Treimi ca și în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel s-au zidit din temelie această sfântă biserică de către Pavel Camineagul Ștefănescu spre pomenirea sa și a neamului său în zilele domnitorului Alexandru Dumitrache Ghica Vodă în anul de la Hristos 1839, iulie 6”.
O a doua pisanie spune: ”În zilele majestăților Carol I și Elisabeta, regele și regina României fiind arendași ai acestei moșii domnul Ilie Chirculescu (Afumățeanu) s-a reînnoit această Sfânta biserică din inițiativa sa și cu ajutorul sătenilor s-a retârnosit din nou la anul 1887, decembrie 6”.
Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de construcție)
Biserica este în forma de corabie având o singură turlă. Construcția este facută din cărămidă iar zidurile sunt groase de aproape un metru.
Pictura
Pictura bisericii este efectuată în ulei și necesită o amplă restaurare.
Obiecte vechi de cult
Singurul obiect de cult vechi care se mai păstrează în biserica este un antimis.
Șirul preoților parohi
Pr. Opaschi Mihail
Pr. Popescu Victor (1936? -1961)
Pr. Lăzărescu Emanoil (1961-1968)
Pr. Popescu Constantin (1968-1979)
Pr. Necula Alexandru (1979-1989)
Pr. Niculae Marin (1989-2014) Cântăreți și epitropi de seamă Tudor B. Ion – cântăreț în anul 1960
Enache Zaharia – cântăreț în anul 1955
Nazaru Pavel – Secretarul Adunării Parohiale din anul 1939
Roman Vlăiceanu – epitrop în anul 1938
C. Cimitirul
Cimitirul este amplasat în curtea bisericii având o suprafață 2000 mp și este împrejmuit cu gard din plasa.
D. Activități culturale și filantropice în trecut
Nu sunt consemnate astfel de evenimente, cu toate că, după spusele celor mai bătrâni preoții aveau grijă de oamenii săraci, copii, văduve.
E. Profilul actual al parohiei
Numărul de credincioși
La cererea expresă a credincioșilor, în mai 2015, filia Creața s-a separat de parohia Leșile fiind arondată parohiei Gagu.
În prezent sunt înregistrate în jur de 50 de familii, în totalitate de credință creștin-ortodoxă..
Activități pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice
În curs de desfășurare.
Datele de contact ale parohiei
Parohia Gagu-Creața – Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Comuna Dascălu, sat Creața, județul Ilfov
Adresa mail: parohia.gagu@yahoo.com
Bibliografie
1) Monografia comunei Dascălu, p.7-8
2) Tradiția orală a credincioșilor
Suna acum
Locatie