ATARNATII II

I. Arhiepiscopia Bucureştilor
08. Protoieria Ilfov-Nord
02. Parohia „Atarnati II - Buftea”

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE

[TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC].

Parohia Atarnati II face parte din Protoieria Ilfov-Nord și se află în orașul Buftea. Oraşul Buftea1 este aşezat în partea de Nord-Vest a judeţului Ilfov, la 20 km Nord de Bucureşti, în Câmpia Vlăsiei, fiind străbătut de la Nord la Sud de râul Colentina. De asemenea, a fost identificată ca cea mai veche aşezare de pe teritoriul actual al oraşului Buftea, satul medieval Măneşti de pe râul Colentina—aşezare dovedită încă din perioada lui Mircea cel Bătrân (1384 – 1418), menţionat pentru prima oară într-un hrisov dat de Alexandru al II-lea lui Mircea Voievod (????-????) la 15 iunie 1573 prin care Domnul dăruia satul „cu tot hotarul” după ce-l moştenise de la bunicul său Mihnea (???? - ????)2. În anul 1968 Buftea a devenit oraş și este menţionat pentru prima dată în hrisoavele vremii la 20 iulie 17523. Noua localitate cuprinsă în documente era continuatoarea satului Măneşti. În lucrarea „Marele dicționar geografic al României 1898 Atârnați ( Dragodana)”4, cartierul Atârnați din județul Ilfov, este așezat la Nord de Buftea, pe malul stâng al râului Colentina, la mică distanță de Buftea, calea ferată Bucureşti-Ploiești și șoseaua județeană Bucureşti-Târgoviște. Aici este reședința primăriei. Satul împreună cu Buftea și Flămânzeni are 3458 ha. Proprietarul Al.b. Știrbei are 2350 ha și locuitorii 1108 ha. Proprietarul cultivă 1030 ha. Populația este de 441 locuitori. Are o biserică cu hramul Sf. Nicolae , deservită de un preot și 2 cântăreți. Biserica zidită pe apa Colentinei este foarte veche. A. Istoricul bisericii parohiale: Biserica cu hramul “Sfantul Ierarh Nicolae” a fost construita intre ani 1809 – 1812prin grija si cheltuiala Boierului Dragodana Constantin in forma de nava cu o singura turla pe pronaos si cu o absida la altar. Biserica avea pardoseala de beton iar tavanul se afla la nivelul acoperisului. Biserica a fost cladita din caramida avand un zid masiv de peste 70 cm,era invelita cu table galvanizata. Catapeteasma bisericii este executata din lemn de tei, prevazuta cu doua registre avand 12 icoane fiecare. Biserica are 7 ferestre pictate cu vitralii radand scene biblice. Pritvorul bisericii a fost adaugat anul 1994. Fiind una dintre cele mai vechi biserici din zona, aceasta detine doua placi memorial cu eroii orasului Buftea cazuti in Primul Razboi Mondial 1916- 1918 - opera a sculptorului Ion Iordanescu – placi asezate in pronaos pe peretiilaterali ai bisericii. In urma seismului din 1977 sfantul locas a fost avariat, fiind necesara refacerea picturii. Intre anii 1978 – 1981 s-a refacut picture de catre pictorul Ion Tudorache. Cu acest prilej s-a impresmuit curtea cu gard metallic, s-a amenajat o alee de acces, s-a electrificat biserica, s-au adus strane sculptate de la Grumazesti –Neamt. Biserica nu detine obiecte de valuare. Preoti parohi : Badea Popescu( 1918 -1938), Procopie Badescu(1942 -1962), Marcu Toma(1962-1978), Emanoil Lazarescu(1978 -1991), Nicolae Chirindel(1993 -2010), Alin Daniel Dumitru(2010 – present).

B. CIMITIRUL.

Cimitirul a fost redeschis in anul 1990 pe suprafata de 4702 mp .

C. Activităţi culturale şi filantropice în trecut

Au fost organizate mai multe excursii și pelerinaje la obiective de importanță cultural- bisericească din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor și alte eparhii din cadrul Patriarhiei României si la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Au fost derulate o serie de activități pentru elevii din parohie – ateliere de încondeiat ouă în Postul Paștilor, ateliere de pictură și de creație literară, cercuri tematice,discuții și activități social-filantropice cu elevii și tinerii parohiei. Elevii din cartier au constituit grupuri de colindători care au vestit enoriașilor Nașterea Domnului. La nivelul parohiei au fost implementate proiectele și programele pentru tineret și educționale recomandate de Centrul eparhial- Hristos împărtășit copiilor, Alege scoala. Parohia a desfășurat mai multe proiecte social-filantropice în parohie- vizite la domiciliu, asistența și ajutorarea persoanelor aflate în situații dificile cu alimente, haine, medicamente. Elevii cu o situație materială modestă au primit din partea parohiei noastre rechizite la început de an școlar, îmbrăcăminte și alimente în situații concrete.

E. Profilul actual al parohiei

În prezent parohia cuprinde 340 familii. În cadrul activitatilor parohiale dedicate comunitatii, se poate distinge organizarea periodica de excursii și pelerinaje la obiective de importanță cultural- bisericească din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor și alte eparhii din cadrul Patriarhiei României, la sărbători și hramuri. Nu sunt uitate activitățile pentru elevii din parohie - ateliere de pictură și de creație literară, cercuri tematice,discuții și activități social-filantropice cu elevii și tinerii parohiei, grupuri de colindători , proiectele și programele pentru tineret și educționale recomandate de Centrul eparhial- Hristos împărtășit copiilor, Alege scoala. Parohia depune eforturi pentru concretizarea mai multor proiecte social-filantropice în parohie- vizite la domiciliu, asistența și ajutorarea persoanelor aflate în situații dificile cu alimente, haine, medicamente, rechizite la început de an școlar.

DATE DE CONTACT PAROHIE

„Sfantul Ierarh Nicolae”,. I.C. Bratianu, nr. 58, Buftea; Tel. 0723331445
Bibliografie: „Monografia Orasului Buftea”, profesorii Nicolae Racoceanu, Matei Ioachim si Ion Ionescu.
Marele dicționar geografic al României ,1898 George Ioan Lahovari, C. I. Brătianu și Grigore Tocilescu.
Suna acum
Locatie