Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

1. Arhiepiscopia Bucureștilor 1.1 Protoieria Ilfov Nord
A.

ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE
Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir își are reședința în cartierul Pipera, Aleea Teișani nr. 23 A, din Orașul Voluntari, 077190, Județul Ilfov, și este așezată în imediata apropiere a Municipiului București, în partea de nord-est, la 7 km față de centrul capitalei. Parohia a fost înființată în anul 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, conform Temei nr. 3141 / 2008, și are delimitarea teritorială în partea de Nord, Șoseaua de Centură, în partea de Sud, Strada Iancu de Hunedoara până la intersecția cu Strada Erou Iancu Nicolae, în partea de Sud, Strada Lucian Blaga iar în partea de Est, Bulevardul Pipera cu străzile adiacente. PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII ( D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC )
Documentele tipărite înregistrează târziu structura administrativă în care este inclus cartierul Pipera, deşi mărturiile arheologice atestă locuirea acestui teritoriu încă din epoca neolitică. Satul Pipera a apărut în urmă cu aproximativ 200 de ani pe teritoriul moşierilor Ion Boamba şi Mircea Climescu, numărând circa 20 de case. Denumirea se bănuieşte că ar avea la origine existenţa unor plantaţii de ardei iute. O monografie datând din anul 1966 precizează că împroprietărirea făcută de Cuza în 1864 a determinat înfiinţarea unui cătun compus din 20-25 de gospodări. Locuitorii avuseseră statut de iobagi pe moşiile din jur.
Împroprietărirea lor a furnizat primul nucleu al actualei comunităţi. Anul 1898 găseşte această comunitate în administrarea comunei Băneasa, teritoriul ocupat de rezidenţi păstrându-se în această situaţie până în anul 1908. În anul 1901 este menţionată existenţa satului Tătărani (vechea denumire a cartierului Pipera), care făcea parte din comuna rurală Băneasa-Herăstrău, situată la est de Băneasa, pe Valea Pipera, la est de Plumbuita. Satul se întindea pe o suprafaţă de 767 ha, cu o populaţie de 122 de locuitori. Construirea de locuinţe era făcută din materiale provizorii, astfel în 1930 69,2% erau construite din paiantă, lemn, chirpici, vălătuc şi lut, iar 30,8% din clădiri din cărămidă, beton şi piatră (conform Analelor Ministerului Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor, vol.III, 1944, p.178).1

A.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE ISTORIA ZIDIRII EI Lucrările pentru ridicarea Bisericii cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ioan Rusul” au început în anul 2009 la 1 Iunie, cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin străduința preotului paroh Laurențiu Gabriel Dumitrache și cu ajutorul Pr. Duhovnic Toader Crâșmaru de la Biserica Vovidenia, a ,,Doamnei,, cu enoriașii săi, pe terenul donat de ctitorul Dumitru Zamfir în anul 2008. Slujba de sfințire a locului a fost săvârșită în data de 31 Mai 2009 de către Părintele Protoiereu Constantin Păun împreună cu preotul paroh Laurențiu Gabriel Dumitrache, la slujbă participând pe lângă numeroși credincioși și familia Zamfir donatoarea terenului parohiei nou înființate. Munca fizică, împreună, este un liant comunitar fapt care a dus la ridicarea bisericii cu ajutorul credincioșilor din parohia Doamnei, a familiei preotului Laurențiu Gabriel Dumitrache dar și a numeroșilor sponsori știuți numai de Dumnezeu. Lucrările bisericii au fost încheiate cu puțin înainte-a primei slujbe, prin rânduiala lui.
Primăria Orașului Voluntari, http://www.primaria-voluntari.ro/localitate/istoric.php
Dumnezeu săvârșind astfel primul ajun al Crăciunului și prima slujbă pe 24 Decembrie 2009 împreună fiind și Părintele Protoiereu Constantin Păun care a adus Sfântul Antimis și a sfințit cu aghiasmă locașul nou construit.
ARHITECTURA Proiectul arhitectural a bisericii cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ioan Rusul”, și a Centrului Social cu Casă Parohială, au fost făcute de către SC. ASCO CONSTRUCȚII SRL. Dr. Ing. Ştefan Lichwar și Arh. Diana Nechițoaia, benevol.
Biserica are un plan caracteristic paracliselor, în formă de navă dreptunghiulară. Intrarea se face prin latura de vest iar peste pronaos se ridică o turlă. Volumetric noua construcție satisface nevoile de cult actuale, biserica având lungimea de 12,45 m și lățimea de 7,45 m iar înălțimea la cornișă este de 4 m, suprafața construită fiind de 84 mp, dar este luat în calcul începerea construcției unei noi biserici cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț”. Noul proiect, al acestui ansamblu format din biserică și clopotniță la intrare, a fost realizat tot de firma SC. ASCO CONSTRUCȚII SRL. Dr. Ing. Ştefan Lichwar și Arh. Diana Nechițoaia, benevol. Pentru noua Biserică, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ şi „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ“, după obținerea celor necesare (binecuvântare, avize specifice), piatra de temelie fiind adusă de la Ierusalim de către Preotul Paroh Laurențiu Gabriel Dumitrache, Miercuri, 16 iulie 2014, a avut loc slujba punerii pietrei de temelie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Cristian Burcea, protopopul Protoieriei Ilfov Nord împreună cu un sobor de preoţi din Protopopiatul Ilfov Nord 1.
Terenul pe care se află actuala biserică, şi pe care se va construi şi noua biserică de zid, a fost donat în anul 2008 de către Dl. Dumitru Zamfir, trecut la cele veşnice. Lucrările de construcție sunt efectuate de către firma Rapid Instal prin amabilitatea și jertfelnicia Dl. Director General Petre Mihai Dan, ctitor al sfântului locaș, alături de alt ctitor Dl. Dan Alistar, Dirigintele de Șantier fiind Dl. Ioniță Alexandru. Pomenește-i, Doamne, pe toți cei care, prin alegerea și prin voia Ta, au participat în vreun fel anume la ridicarea acestor biserici, cu gândul, cu fapta, și le răsplătește cu darurile Tale cele bogate, învrednicindu-i și de mijlocirile Preacuratei Maicii Tale, de rugăciunile neâncetate ale celor între sfinți Părinții noștrii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul și Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț ocrotitorii Sfintelor locașe, și de rugăciunile tuturor Sfinților care au bineplăcut Ție din vec. Amin.


PICTURA Catapeteasma este din lemn, având icoane cu foiță din aur, ca și interiorul bisericii.
OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI Biserica nu deține obiecte de valoare.
POMELNICE ȘI ALTE ÎNSCRIERI SAU INSCRIPȚII Biserica fiind nouă nu deține înscrieri de valoare.
ȘIRUL PREOȚILOR PAROHI Laurențiu Gabriel Dumitrache, paroh din anul 2008 până în prezent.
CÂNTĂREȚI ȘI EPITROPI DE SEAMĂ Bichir Mihail,cântăreț din 2009 – 2013, Rențea Marian, cântăreț din 2013 până în prezent, Popescu Mihai, epitrop 2010 – 2014.
CIMITIR Biserica nu deține. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE Lunar se editează o foaie cu un conținut duhovnicesc, teologic și literar la care contribuie tinerii studenți din parohie. Se organizează pelerinaje interne și externe, prin Agenția Basilica, la Locurile Sfinte din Israel, Iordania, Muntele Sinai, și la mănăstirile din țară. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI Slujbele obișnuite Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului de Vineri seara cu cateheză, Utrenia și Sfânta Liturghie cu slujba de parastas de Sâmbătă dimineața, Vecernie și Paraclisul Sfântului Ioan Rusul de Sâmbătă seara iar Duminică dimineața Utrenie și Sfânta Liturghie, la care credincioșii se pregătesc, prin post și spovedanie, și vin să primească Sfânta Împărtășanie. Prelungirea comuniunii liturgice se face prin agapa – Masa bucuriei, ce se organizează după fiecare Sfântă Liturghie. Lectura Sfintei Scripturi, după un program comun, practicată deja de mai mulți ani, susține viața spirituală comunitară a parohiei care este formată din 580 de familii. Cuvântul de învățătură se adaugă statornic citirilor biblice din cadrul cultului. Comunitatea conturată astfel ajută și susține viața parohiei. DATE DE CONTACT ALE PAROHIEI Adresa: Oraș Voluntari, Str. Teișani nr. 23A, Cod Poștal 077190, Județul Ilfov, Hram: Acoperământul Maicii Domnului, Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, Site: parohiasfantuldimitrie.ro, E-mail: parintelelaurentiu@parohiasfantuldimitrie.ro BIBLIOGRAFIE Primăria Orașului Voluntari,
Suna acum
Locatie