Pentru mai multe detalii, va rugam sa selectati din lista de mai jos website-ul Parohiei

Program de lucru:
Luni - Vineri: de la 8.00 la 16.00 (cu excepţia sărbătorilor legale şi bisericeşti)

 

...

Mai multe detalii
ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCȘI DIN TOATA LUMEA 2016

În Sala „Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei a avut loc ieri, 30 august 2016, o conferință de presă organizată de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor privitoare la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea care va avea loc la București în perioada 1-4 septembrie 2016. Jurnaliștii și cei interesați au fost informați despre programul întâlnirii, numărul participanților și scopul activităților și evenimentelor programate să se desfășoare în Capitală.

Timp de 4 zile, Cetatea Bucureștilor va deveni Capitala in­terna­țională a tinerilor ortodocși. Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează a 3-a ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO). După Baia-Mare și Cluj-Napoca a venit rândul capitalei României să găzduiască un eveniment important pentru lumea ortodoxă, la care vor participa 2.500 de tineri din țara noastră, din eparhiile din diasporă ale Bisericii Ortodoxe Române și din alte Biserici Ortodoxe surori.

Tema întâlnirii de anul acesta este „Iisus Hristos - bucuria vieții”. Într-o lume care propune numeroase căi de a dobândi bucurii și plăceri efemere, tinerii creștini ortodocși mărturisesc timp de 4 zile că adevărata bucurie a vieții creștine este Persoana di­vino-u­ma­nă a Mântuitorului Iisus Hristos.

Conferința de presă de la Palatul Patriarhiei de ieri a fost susținută de Vasile Bănescu, consilier patriarhal, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române; părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor; și Alexandru Bordea, purtător de cuvânt al ITO 2016.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus că această întâlnire a tinerilor ortodocși este o lucrare misionară de combatere a fenomenului secularizării societății contemporane prin promovarea valorilor familiei tradiționale creș­tine, a încurajării voluntariatului și a participării active în viața ­Bisericii.

„Cei 2.500 de tineri ortodocși veniți din toată lumea vor participa pe 2 și 3 septembrie în ateliere de lucru pentru familiarizarea lor cu viziunea actuală pe care Biserica Ortodoxă Română, după Sfântul și Marele Sinod Ortodox din Creta, de anul acesta, o împărtășește societății. Este vorba despre promovarea valorilor creș­tine, iar tinerii care vor veni vor fi în dialog unii cu alții, dar și cu formatorii lor, iar mai apoi ei înșiși vor deveni formatori în eparhiile și țările de unde vin. Temele acestor ateliere de lucru privesc rolul tinerilor în Biserică, importanța participării lor la actul misionar și răspunsul pe care Biserica îl oferă nevoilor lor”, a spus consilierul patriarhal Vasile Bănescu.

Deschiderea întâlnirii va avea loc la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei

Deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de anul acesta va avea loc joi, 1 septembrie, la ora 18:30, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, pe Colina Patriarhiei.

„ITO 2016 va debuta cu slujba de Te Deum. Va urma intonarea Imnului de stat al României și a imnului întâlnirii, după care câte doi reprezentanți din fiecare eparhie și țară participantă la întâlnire, purtând costume tradițio­nale specifice zonei folclo­rice sau țării respective, vor saluta pe cei prezenți și vor prezenta drapelul țării de unde vin sau steagul eparhiei, care vor fi așezate lângă Altarul de vară. Momentul va fi continuat cu un scurt concert. Așteptăm ca la această întâlnire tinerii să fie plini de entuziasm, să fie buni comunicatori și să își împăr­tășească din experințele lor de viață, să se cunoască cât mai ­bine, să lege prietenii și să descopere bucuria comuniunii”, ne-a spus Alexandru Bordea.

Programul zilelor de vineri și sâmbătă va începe cu rugăciunile de dimineață săvârșite la 11 biserici din Capitală și va continua cu atelierele de lucru organizate la școlile partenere. După-amiezile sunt rezervate unor vizite la muzee și alte obiective culturale din Bucureşti. Alături de cei 2.500 de tineri din toată lumea la unele activități vor participa și în jur de 1.500 de tineri din Capitală care fac parte din departamentele de tineret ale parohiilor bucu­reștene.

Vineri seara, de la ora 20:00, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR), sectorul 3, va avea loc un concert de muzică pop-rock su­ținut de artiștii: Elena Gheor­­ghe, Smiley și trupa Bere Gratis, iar evenimentul va fi prezentat de Liana Stanciu și Dan Negru. Intrarea la concert este liberă.

Sâmbătă seara, de la ora 19:00, la Sala Palatului va avea loc Conferința „Iisus Hristos - bucuria vieții”, susținută de părintele diac. dr. Sorin Mihalache, precum și de Liana Stanciu, președintele APOR. La finalul conferinței va avea loc Procesiunea Luminilor. Tinerii purtând diferite lumini, făclii, lumânări, vor merge pe traseul Sala Palatului - Calea Victoriei - Piața Națiunile Unite - Dea­lul Mitropoliei, unde va avea loc, la final, rugăciunea de seară.

Sfânta Liturghie la Catedrala Mântuirii Neamului

Evenimentul liturgic festiv principal al întâlnirii se va desfășura duminică, 4 septembrie, la Catedrala Mântuirii Nea­mului. Sfânta Liturghie va fi oficiată în fața locașului de rugăciune, aflat în construcție, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi și numeroși slujitori. La acest moment deosebit sunt invitați să participe, alături de tinerii ortodocși, și credincioși din Capitală.

„Întânirea Tinerilor Orto­docși, organizată la București de către Arhiepiscopia Bucu­reștilor și Patriarhia Română, își propune să fie o întâlnire a comuniunii, a împărtășirii nu numai a ideilor, ci și a trăirilor religioase pe care le poate simți un tânăr atunci când se roagă, atunci când vorbește cu un alt tânăr care împărtășește aceeași credință și o mărturisește. Ne dorim ca această întâlnire să fie un prilej de a-i putea uni într-o comuniune duhovnicească pe tinerii care sunt invitați și pe tinerii din Capitala țării noastre. Prin departamentele de tineret ale parohiilor din București au fost invitați în jur de 1.500 de tineri la conferința duhovnicească din seara zilei de 3 septembrie, alături de cei 2.500 de participanți. Ne dorim ca tinerii din București să participe și la Sfânta Liturghie arhierească ce va fi oficiată pentru prima dată la Catedrala Mântuirii Neamului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi”, a spus părintele vicar administrativ Aurel Mihai.

Participanții la ITO 2016 vor fi cazați în următoarele centre: Complexul Studențesc Regie, Căminul „Casa Juventus” al Fa­cultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești și Căminul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București. Din cei 2.500 de participanţi la ITO, în jur de 400 sunt din eparhii româ­nești din străinătate și din Biserici Ortodoxe surori. La întâlnire vor participa, de asemenea, tineri din Basarabia, din nordul Bucovinei istorice.

http://ziarullumina.ro/asteptam-la-aceasta-intalnire-tineri-entuziasti-115187.html Inapoi la pagina de noutati
 
Protoieria Ilfov Nord, 2010 toate drepturile rezervate.