Pentru mai multe detalii, va rugam sa selectati din lista de mai jos website-ul Parohiei

Program de lucru:
Luni - Vineri: de la 8.00 la 16.00 (cu excepţia sărbătorilor legale şi bisericeşti)

 

...

Mai multe detalii
TÂRNOSIREA BISERICII PAROHIEI SINDRILITA TÂRNOSIREA BISERICII PAROHIEI SINDRILITA

 Duminică, 2 noimbrie 2014, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost prezent în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în mijlocul credincioșilor Parohiei Şindriliţa, Com. Găneasa, Protopopiatul Ilfov Nord. După întâmpinarea Ierarhului a fost săvârșită slujba de târnosire bisericii cu hramul Sf.Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruinţăși de binecuvântare a lucrărilor realizate la această parohie, apoi Preasfințitul Părinte Timotei, alături de Pcuv Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor a săvârșit slujba sfintei liturghii, fiind înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi. 

Cu prilejul târnosirii bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca biserica să primească doilea hram, Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş, cu zi de prăznuire 7 decembrie.

         Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a aprobat acordarea mai multor distincții bisericești pentru ostenitorii şi binefăcătorii acestei biserici:

·         Pc. Pr. Paroh Protopopescu Constantin a fost ridicat la rangul de Iconom stavrofor.

·         Diploma omagială Sfinţii Martiri Brâncoveni a fost acordată Pc. Preoţi Valentin Fătu de la Parohia Delea Nouă, Pc. Pr. Ţeugea Ioan Gheorghe de la Parohia Sfânta Fecioară Maria, Protoieria Sector III Capitală; Dlui. Tudor Marin, primarul Comunei Găneasa; Dnei. Tăcăluţă Mariana, Dnei. Steluţa Hortoglu şi Dlui Preda Gheorghe credincioşi ai parohiei.

·         Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor a fost acordată domnului pictor Vâja Liviu şi Consiliului parohial al parohiei Şindriliţa.

·         Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Comitetului parohial al parohiei Şindriliţa

         La final, Pc. Pr. Paroh Protopopescu Constantin, a oferit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, în semn de mulțumire şi preţuire din partea comunității, un un epitrahil şi un omofor.

         Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul,  în cuvântul de la finalul sfintei liturghii a menţionat că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima târnosire a acestei biserici şi 10 ani de la numirea părintelui Protopopescu Constantin pe seama parohiei Şindriliţa, felicitându-l pe părintele paroh pentru toată osteneala depusă, mulţumind binefăcătorilor şi întregii comunităţi pentru grija faţă de biserică.

 

Zidită între anii 1904-1914 cu ajutorul locuitorilor satului şi alte ajutoare, biserica din satul Şindriliţa a fost la început filie a Parohiei Găneasa, iar mai târziu parohie de sine stătătoare.

S–a târnosit pentru prima dată aceată biserică în ziua de 6 iulie 1914 de către Preasfinţitul Evghenie Piteşteanul, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi în cel de al II–lea an al păstoriei Înalt Preasfințitului Mitropolit Primat Konon Arămescu Donici şi în al 48-lea an de domnie al M.S. Regelui Carol I, Prim Ministru al Ţării fiind Ion I.C. Brătianu şi Ministru Cultelor şi Lucrărilor Publice dl. I.G. Duca.

În anul 1953, cu Binecuvântarea Patriarhului Iustinian şi cu stăruința preotului paroh G. Georgescu s‑au efectuat lucrări de renovare a bisericii.

Din anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a început pictura din nou a bisericii în tehnica „fresco”, fiind realizată de pictorul Vâja Liviu.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu sprijinul enoriaşilor au fost finalizate lucrările de pictură în data de 18 iulie 2014, împreună cu alte lucrări de reparații la zidurile exterioare şi interioare ale bisericii, prin grija preotului paroh Constantin Protopopescu.

Binecuvântează, Doamne, pe cei ce iubesc frumuseţea casei Tale! (fragment din Actul de Sfinţire)

 

                                                        PROTOPOP,

                                                       Pr. Cristian Burcea


Inapoi la pagina de activitate
 
Protoieria Ilfov Nord, 2010 toate drepturile rezervate.